Redd deg selv!

Om knappe to uker går startskuddet for årets Rosa Sløyfe-aksjon. Nå ber kreftforeningen deg om å sjekke deg selv, det kan redde livet ditt.

Publisert Oppdatert
Den Rosa Sløyfe er et internasjonalt symbol på kampen mot brystkreft. I Norge har Rosa sløyfe blitt markert siden 1999, og pengene som samles inn under aksjonen går direkte til brystkreftforskning og brystkreftrelaterte prosjekter. Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner, og hvert år får 2500 norske kvinner diagnosen. Cirka 800 dør av sykdommen.

Årets aksjon starter lørdag 7 oktober på Egertorget i Oslo, men allerede søndag 1 oktober går startskuddet for en informasjonsturne i regi av Kreftforeningen. Informasjonsturneens første stopp er Rådhusplassen under Oslo Maraton, og et rosa lag bestående av aksjonens støttespillere og kjente personer som er ambassadører for aksjonen vil løpe deler av maraton i gjenkjennelige, rosa t-skjorter.

Turneen går videre til 13 ulike steder på Østlandet, og 7 oktober har altså turneen kommet til Egertorget, der det arrangeres "Rosa lørdag" fra 11.00 til 15.00. Her vil kjente artister opptre og støtte aksjonen.

Sjekk deg selv!

En av de viktigste utfordringene Rosa Sløyfe-aksjonen står ovenfor ved siden av å samle inn penger til forskning, er å bidra til at flere kvinner sjekker sine egne bryster. Systematisk selvundersøkelse er den sikreste veien til en tidlig diagnose, i tillegg til mammografiscanning for kvinner mellom 50 og 69 år. Selvundersøkelsen er enkel å lære, og tar ikke mange minuttene.

Det er viktig å huske at selvundersøkelsen skal bidra til trygghet, og ikke til frykt. Derfor er det viktig å sjekke brystene på samme tid hver måned, og ikke i tide og utide. Brystene endrer seg underveis i menstruasjonssyklusen, så det er helt normalt at de kjennes annerledes ut fra dag til dag. Før overgangsalderen bør man derfor alltid undersøke brystene rett etter menstruasjon, da er brystene myke og lette å undersøke. Etter overgangsalderen kan du velge deg ut en dato i måneden som du markerer på kalenderen.

Mange syns det er lettere å kjenne uregelmessigheter når huden er såpet inn, eller når man har smurt seg inn med bodylotion. Derfor kan det være greit å gjøre undersøkelsen når du er i dusjen.

Det første du bør gjøre er å lære brystene å kjenne. De færreste av oss har to helt like bryst, og det gjør ingenting om det ene er større enn det andre, eller det ene henger noe lavere enn det andre. Det du skal reagere på er forandringer og avvik i forhold til hva som er normalt for deg.

Slik gjøres undersøkelsen:

Still deg foran speilet med bar overkropp. Stå rett, og la armene henge slapt ned. Se nøye på brystene, og undersøk spesielt om:

  • Brystene har forandret utseende (kontur, form eller størrelse)
  • Du finner en kul, fortykkelse eller inndragning i brystet
  • Brystvorten trekker seg innover
  • Det kommer blod eller væske fra brystvorten når du klemmer på brystet
  • Du ser eksem eller føler sårhet på eller rundt brystvorten
  • Du har kuler i armhulene


Strekk armene i været foran speilet. Se etter de samme tingene som ovenfor. Har brystene samme form også når du hever armene over hodet?

De inntegnede strekene viser til venstre et bryst med normal form og til høyre et eksempel på en forandring som må undersøkes av lege.

Vær systematisk!

Det er viktig at du finner en teknikk for å sjekke brystene grundig, det er først når du gjennomfører en fullstendig sjekk at du kan være sikker på at brystene ikke har forandret seg.

Betrakt brystene som urskiver. Undersøk hvert bryst "time for time" slik som beskrevet på figuren. Pass på at hele brystet kommer med i undersøkelsen. Husk at brystet strekker seg helt opp mot armhulen.

Gjør det slik:

Løft høyre arm over hodet og føl med lette trykk med venstre hånd rundt hele høyre bryst. Undersøk systematisk hvert timeavsnitt fra kanten av brystet og inn mot brystvorten.

Ta for deg "time" etter "time" i pilens retning fra klokken 12 til klokken 6, og opp på utsiden fra klokken 6 til klokken 12 (se figuren). Gjenta deretter undersøkelsen på venstre bryst med venstre arm over hodet.

Glem ikke armhulene!

Let etter kuler i armhulene. Gå systematisk gjennom begge armhulene slik du gjennomgikk brystene.

Kuler i armhulene behøver ikke bety kreft, men det kan bare en lege avgjøre i hvert enkelt tilfelle.

Kilde: Kreftforeningen
Foto: Foreningen for brystkreftopererte og kreftforeningen.no
i_191079 i_191076 i_191072 i_191073 i_191074 i_191075

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning