Toxoplasmose

Parasittfrykt blant gravide

Gravid, og redd for å bli smittet av toxoplasmose? For over 1 av 10 er frykten helt ubegrunnet.

IKKE ALLE ER I FARESONEN:  Har man blitt smittet av toxoplasmose-bakterien før man er blitt gravid, er man immun resten av livet, og det er ingen risiko for fosteret.
IKKE ALLE ER I FARESONEN: Har man blitt smittet av toxoplasmose-bakterien før man er blitt gravid, er man immun resten av livet, og det er ingen risiko for fosteret. Foto: Foto: THINKSTOCK
Sist oppdatert

Noe av det første de fleste gravide gjør er å skaffe seg kunnskap om hva som kan være skadelig for fosteret. Alkohol og røyking er kjente risikofaktorer, men også for eksempel sminke og hudpleie kan muligens skade det ufødte barnet.

Toxoplasmose er en sykdom mange hører om først når de har blitt gravide.

Sykdommen, som forårsakes av en parasitt, gir milde eller ingen symptomer for den gravide kvinnen, men blir man smittet kan dette ha store konsekvenser for det ufødte barnet.

Man kan bli smittet av toxoplasmose dersom man spiser ufullstendig varmebehandlet kjøtt og uvaskede grønnsaker eller frukt, eller gjennom direkte kontakt med katteavføring.

Mange gravide velger derfor å holde seg helt unna både spekemat, rosa biff og familiens katt, men over 1 av 10 gravide bekymrer seg for parasitten helt unødvendig. Har man blitt smittet før man har blitt gravid er man nemlig immun resten av livet, og det er ingen risiko for fosteret.

Toxoplasmose

  • Toxoplasmose forårsakes av parasitten Toxoplasma gondii.
  • Smittekilder er inntak av ufullstendig varmebehandlet kjøtt og uvaskede grønnsaker eller frukt, eller direkte kontakt med katteavføring.
  • Risikoen for alvorlig skade, fosterdød eller abort er størst når smitteoverføringsrisikoen er lavest, det vil si tidlig i svangerskapet.
  • Smitte i svangerskapet kan diagnostiseres ved testing av antistoffer.
  • Er du smittet før svangerskapet har dette ingen negativ innvirkning på fosteret, og du er immun resten av livet.

Slik unngår du smitte:

  • Vask hendene før du håndterer mat
  • Vask all frukt og grønnsaker grundig
  • Gjennomkok eller -stek alt rått kjøtt og hurtigmat
  • Bruk hansker i forbindelse med hagearbeid
  • Unngå katteavføring ved stell av dyr.

Kilde: Helsedirektoratet

- Man vet ikke helt sikkert hvor mange som er smittet i Norge per i dag, men for noen år siden lå dette tallet på cirka 11 prosent. I Paris var dette tallet i en periode oppe i 80 prosent, forteller lege Kurt Østhuus Krogh, spesialist i barnesykdommer.

Toxoplasmose avsløres av blodprøve

I følge Folkehelseinstituttet har 10-20 prosent av alle gravide i Norge beskyttende antistoffer mot toxoplasmose ved starten av svangerskapet på grunn av tidligere eksponering. I utlandet er forekomsten av parasitten vesentlig høyere, noe som kan være verdt å tenke på dersom du skal ut å reise som gravid. En blodprøve kan avdekke om du er toxoplasmose-positiv.

Retningslinjene for svangerskapsomsorg i Norge anbefaler ikke rutinemessig testing for toxoplasmose, men blodprøven kan rekvireres av fastlege. Selv om undersøkelsen tilbys gravide i første rekke, kan alle i utgangspunktet be om få tatt testen.

- Planlegger du å bli gravid og i tillegg planlegger å bo i Sør-Europa det neste året, der dette er mer utbredt, vil det være nyttig for deg å vite at du allerede har blitt smittet. Da kan du være litt mindre påpasselig med spekemat. For de fleste andre er det tidsnok å få dette svaret når de kommer til svangerskapskontroll, sier Østhuus Krogh.

Dersom du får bekreftet at du er toxoplasmose-positiv, da kan du i følge legen trygt spise både rått kjøtt og skifte på kattedoen.

- Det kan du. Det finnes noen få unntak, personer som har sterkt svekket immunforsvar vil ikke alltid ha nytte av å ha gjennomgått infeksjon tidligere, forteller Østhuus Krogh.

Listeria-faren er ikke borte

Jordmor Siri von Krogh mener derimot at selv om man tester positivt for toxoplasmose, bør man allikevel ikke spise rått kjøtt.

-Selv om man er immun mot toxoplasmose, noe man er livet ut hvis man først er smittet, vil jeg ikke anbefale gravide å spise rått kjøtt. Dette fordi det er en liten mulighet for at det finnes listeria i kjøttet, en bakterie som kan være farlig for fosteret, i rått kjøtt, sier hun.

Listeriose

  • Bakterien kan overføres fra kvinnen til foster under graviditet og forårsake infeksjon som kan føre til spontanabort, dødfødsel og sykdom hos det nyfødte barnet.

Slik unngår du smitte:

  • Vær forsiktig med å spise vakumpakkede produkter mot slutten av holdbarhetstiden, myke eller halvmyke lagrede oster, samt raket fisk. Bakterien kan også finnes i rått kjøtt. Forekomsten av listeria er svært lav i Norge.

Kilde: Helsedirektoratet

Den vanligste smittekilden for listeria er ikke rått, ferskt kjøtt, men kjølelagrede matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten videre varmebehandling - for eksempel oppskåret, kokt kjøttpålegg, gravlaks, røkelaks, rakfisk og mykoster.

- Er kjøttet ferskt er det liten sannsynlighet for at det inneholder listeria, men bedre føre var, mener von Krogh.

I følge Østhuus Krogh er forekomsten av listeria så liten i Norge at kostholdsanbefalingene er basert på antakelser og et føre-var-prinsipp. I Norge opptrer sykdommen vanligvis som sporadiske tilfeller, og det er kun beskrevet tre utbrudd. Ingen av disse er knyttet til rått kjøtt eller spekemat.

Dersom du ikke kan eller ønsker å droppe spekematen i sommer, kan du i alle fall være sikker på at salamien og spekeskinken er helt trygg dersom den varmebehandles, for eksempel hvis den brukes på pizza. Både listeria og toxoplasma dør hvis temperaturen er over 70 grader.

(Kilder: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet.)

Les også:

Dette visste du ikke om fødsler

Dette tør du ikke spørre gynekologen om

Dette visste du ikke om fødsler

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også