P-piller uten pause

- Pauser er ikke nødvendig når du går på p-piller, det er dessuten en myte at kvinner er nødt til å ha mensen en gang i måneden, sier professor og overlege Ole Erik Iversen.

Publisert Oppdatert
Overlegen ved Gynekologisk Poliklinikk ved Haukeland Sykehus i Bergen, slår ned på flere myter om p-piller som han mener i stor grad er skapt av kvinnene selv.

- Du kan gå på p-piller et helt liv fra du er fruktbar og får mensen, det finnes ingen øvre grenser på antall år du kan bruke prevensjonspiller, sier Iversen. Professoren forklarer at selv om det er anbefalt kvinner over 35 år som røyker å ikke kombinere dette med p-pillen, betyr det strengt tatt at de anbefales å ikke røyke.

Vektøkning en myte

Iversen sier at alle kvinner kan gå på p-piller så lenge de bare måtte ønske, men selvsagt gjelder ikke dette kvinner med plager som høyt blodtrykk eller overvekt, noe som blir forklart i samband med lege.

- Det er flere fordeler enn ulemper ved å bruke p-piller og alle pillene på det norske markedet er like gode, det er en myte skapt av kvinnene selv, at man går opp i vekt av å bruke p-piller, mener Iversen og fortsetter;

- Vektmyten er skapt av kvinner som har panikk for å legge på seg, men undersøkelser viser at kvinner som fikk "b lind- p-piller", uten virkning, la på seg vekt uten å ha fått ekstra hormoner i kroppen, forteller overlegen.

P-Pillen (Prevensjonspillen) er hovedsakelig hormonpreparat i tablettform til forebygging mot svangerskap. Det er som regel kombinasjonspreparater som inneholder østrogen og progestin mens rene progrestinpreparater går under betegnelsen minipille.

Iversen forteller at dersom du har funnet en type p-pille som du liker, skal du fortsette å bruke den, det er ikke nødvendig å bytte fordi kroppen trenger "utskiftning" av hormoner. Overlegen mener man ikke skal gjøre noe som helst endring når pillen fungerer som den skal.

Ufarlig å stoppe mensen

P-pillen er for tiden i ferd med å revolusjoneres gjennom ett nytt preparat som kan hjelpe kvinner i alle aldre å utsette mensen for alltid. Leger, gynekologer og forskere møttes nylig i Vancouver i Canada for å diskutere den nye prevensjonspillen, som produseres av farmasigiganten Wyeth. I motsetning til andre prevensjonspiller som tas med et syv dagers opphold under menstruasjon, tar man ingen pauser med den nye pillen.

Overlege Iversen ved Haukeland er positiv til denne typen p-piller og avslører noe som flere kvinner tror er viktig for at kroppen skal fungere; regelmessig menstruasjon er ikke nødvendig. Du trenger faktisk ikke ha mensen i det hele tatt!

- Du kan bruke p-piller helt uten opphold, menstruasjonblødning er ikke nødvendig for at kroppen skal ha det bra. Mange kvinner tror at det er viktig at kroppen får en "gjennomskylling" hver måned, eller at blodet hoper seg opp inni kroppen. Dette er helt feil, det er faktisk stikk motsatt. Blodet blir værende i blodårene og gjør bare god nytte for seg inni kroppen på en kvinne, forklarer Iversen.

Også andre norske eksperter sier til Mozon.no at denne p-pillen kan være bra.

- Det er veldig bra med slike piller. Det er gammel overtro at det av helsemessige grunner er nødvendig å ha mensen, sier Rolf Kirschner, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet.

Flere "hopper over"

Det er allerede flere kvinner som velger å hoppe over mensen ved å kontinuerlig spise p-piller uten pause. Seksjonsoverlege Kaare Shetelig ved gynekologisk poliklinikk ved Ullevål universitetssykehus er enig med Kirschner.

- Det går allerede mot en tendens at kvinner bruker p-pillen kontinuerlig. Det er ikke noen helsefare forbundet med å hoppe over menstruasjon, sier han. Pillen er ikke godkjent i Canada ennå, men ferske undersøkelser tyder på at den vil få stor etterspørsel.

Kvisemedisin

Overlege Iversen mener at mange p-piller kan hjelpe kvinner med akne-problemer. P-pillen Diane er den typen som anbefales på det sterkeste dersom du sliter med urenheter i huden. Så effektiv er den at Iversen ikke ønsker å kalle det for en p-pille.

- Jeg vil ikke si at det er en p-pille fordi den er mer et akne-preparat, men den har like god virkning mot prevensjon som andre p-piller. Den hjelper mot kviser fordi den inneholder mindre hormon enn andre p-piller, forklarer han

FAKTA:

 • P-piller hemmer eggløsing og livmoren blir mindre gjennomtrengelig for sædceller. Fordelene ved å bruke p-piller er flere.

 • World Health Organisation (WHO) regner p-piller av kombinasjonstype som forholdsvis sikre prevensjonsmidler med en graviditetsfrekvens per år på 0.3 ved perfekt bruk, og 8 prosent ved normal bruk.

 • Kvinner med uregelmessig eller ubehagelig menstruasjon vil som regel merke bedring ved bruk av p-piller som blant annet vil bidra til redusert blødningsmengde.

 • Ved store akneplager kan man forsøke å redusere dette ved å bruke p-piller som inneholder stoffet antiandrogen, som finnes i p-pillen Diane.

 • P-pillen kan redusere bekkeninfeksjoner og risiko for kreft i eggstokker og livmor.

 • P-piller gir også mulighet for utsette menstruasjonen.

  P-Piller som selges i Norge:

  Monofasepreparater

  Loette: Etinyløstradiol 20 ¿g + levonorgestrel 100 ¿g
  Microgynon: Etinyløstradiol 30 ¿g+ levonorgestrel 150 ¿g
  Marvelon: Etinyløstrdiol 30 ¿g + desogestrel 150 ¿g
  Mercilon: Etinyløstrdiol 20 ¿g + desogestrel 150 ¿g
  Yasmin: Etinyløstradiol 30 ¿g + drospirenon 3 mg

  Sekvenspreparater

  Synfase: Etinyløstradiol 35/35 ¿g + noretisteron 0,5/1 mg
  Trionetta: Etinyløstradiol 30/40/30 ¿g + levonorgestrel 50/75/125 ¿g

  Kilder: Norsk legemiddelhåndbok om P-Piller, Forskning.no; Om P-piller og vektøkning, Det Norske Magasin; Et liv uten mensen, Mozon.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning