Ørebetennelse uten antibiotika

Forskere har lenge forsøkt å advare mot bruk av antibiotika mot ørebetennelse hos barn. Nå underbygges påstandene av ny forskning.

Publisert Sist oppdatert
Barn får ørebetennelse rett som det er, og foreldre vil selvsagt gjøre alt de kan for at de små ikke skal ha det vondt. Nå tyder det på at det å gi antibiotika er å gjøre barna en bjørnetjeneste, og at de kan bli like raskt friske uten medisiner.

En ny amerikansk studie viser at nesten 75 % av barn som fikk antibiotika "for sikkerhets skyld" ikke hadde behov for medisin for å bli bedre.

-Studien viser at en "vent å se"-politikk i forhold til medisinering gir like rask bedring som ved å gi antibiotika, sier Dr David Spiro, lege ved Yale University School of Medicine.

Alle barna i undersøkelsen fikk resept på antibiotika, men foreldrene fikk beskjed om å ikke gi medisinen før barnas allmenntilstand ble dårligere, med høy feber og smerter. Legene mener dette er den beste måten å gjøre det på, siden barna ikke tar medisin de ikke trenger, men samtidig slipper barna en ny legetime hvis tilstanden forverrer seg.

Antibiotika utgjør ingen forskjell

Undersøkelsen tok for seg sykdomsforløpet til 283 barn mellom 6 måneder og 12 år, som alle hadde oppsøkt lege på grunn av smerter i øret. Alle barna fikk febernedsettende og lindrende øredråper. Halvparten av barna fikk beskjed om å ta antibiotika i tillegg, og den andre halvparten fikk beskjed om å ta medisinen først når tilstanden forverret seg.

Bare 38 % av foreldrene til barna som ikke tok antibiotika valgte å la barna ta medisinen. Det var ingen markant forskjell mellom de to gruppene i grad av feber og smerte.

Hvert år blir omtrent 15 millioner ørebetennelser behandlet med antibiotika, og legene er glade for at det nå tyder på at tallet kan senkes dramatisk.

Ørebetennelser blir ofte borte av seg selv, og undersøkelser har tidligere vist at barn som ikke får behandling ofte blir raskere friske enn de som får antibiotika.

Forskerne understreker at noen barn uansett bør få behandling. Dette inkluderer spedbarn under 6 måneder, barn med kroniske øreinfeksjoner og barn som er alvorlig syke.

-Hvis barnet ditt faller utenfor disse kategoriene kan du neste gang barnet ditt får ørebetennelse be om en resept du ikke nødvendigvis bruker, råder Spiro.

Kilde: Healthday.com i_188473