Nytt p-plaster populært i Norge

Kvinners bruk av hormonell prevensjon i Norge har økt med 4,6 prosent i år.

Publisert Oppdatert
Det nye p-plasteret Evra står for to tredjedeler av veksten, men også andre alternativer vokser. - Over 12.000 kvinner i Norge bruker nå p-plasteret. At det er like sikkert, men mye enklere å bruke enn p-piller er trolig hovedårsaken, sier Vibecke Blomberg i Janssen-CilagIfølge en oversikt fra IMS Health Norway AS har antallet kvinner i Norge som bruker hormonbasert prevensjon økt kraftig det siste halve året. Målt i bruk (definerte døgndoser) er økningen på 4,6 prosent. Målt i gjennomsnittlig omsetning pr. måned er den opp fra 8,4 millioner kroner pr. måned i 2003 til 9,25 millioner kroner hittil i år - en økning på 10,4 prosent.

Like sikkert - mye enklere

P-plasteret Evra er nå det fjerde mest solgte hormonbaserte prevensjonsmiddelet her i landet. - Den viktigste årsaken til at p-plasteret er blitt så godt mottatt, er trolig at dette er like sikkert som p-piller, men mye enklere å bruke. Det gir effekt i én uke om gangen, og tilfører kroppen en lav dose hormoner. Du kan bade, sole deg, dusje og trene som vanlig, p-plasteret sitter like godt, sier produktsjef Vibecke Blomberg i Janssen-Cilag.

1 av 3 glemmer pillen

En undersøkelse NorStat har gjennomført for selskapet viser at 1 av 3 unge kvinner mellom 16 og 25 år som bruker p-pillen glemmer å ta denne en gang hver eneste måned. Like mange sier de er redde for å bli gravide når de ikke har tatt pillen i tide. Mange synes nok det er enklere å bytte p-plaster en gang i uken enn å huske å ta en p-pille hver eneste dag, sier Blomberg.

P-plasteret mest brukt i Østfold

Det nye p-plasteret har totalt en markedsandel på 6,1 prosent i Norge. Østfold er det fylket hvor jentene i størst grad har tatt i bruk det nye alternativet (7,7 prosent). I europeisk sammenheng er Norge kun slått av Østerrike, hvor kvinnene i enda større grad tok i bruk p-plasteret etter et halvt år. Til sammenligning ble Evra lansert i USA i mai 2002, og allerede i mai i år ble det det mest solgte hormonbaserte prevensjonsmiddelet i USA.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning