Ny test måler fruktbarhet

Kvinner blir eldre og eldre før de planlegger barn, og mange sliter med å få puslespillet til å gå opp fordi man ønsker seg utdanning og karriere før familie.

Publisert Oppdatert
Til slutt kan man ha brukt så lang tid på å etablere en karriere at det er for sent å få barn. Det har til nå vært en lang prosess å få å vite om man er fruktbar, men en ny test kalt Plan Ahead kan kanskje gjøre det enklere for kvinner å vite når det begynner å haste.

Klokken tikker..
Overraskende nok begynner den biologiske klokken å tikke allerede før vi blir født. Når jentefosteret er cirka 20 uker gammelt ligger det omtrent syv millioner egg i eggstokkene, og når hun blir født har antallet sunket til mellom 1 og 2 millioner egg. Når kvinnen er 20 har hun omtrent 20 000 egg igjen, og dette tallet er halvert igjen når kvinnen er 40 år. I løpet av de 35-40 årene en kvinne er fruktbar går mellom 300 og 400 egg med i eggløsningen, og de som er igjen når kvinnen kommer i overgangsalderen blir rett og slett absorbert av eggstokkene.

En sunn 30 år gammel kvinne har cirka 20 prosents sjanse hver måned til å bli gravid. Ti år etter, når hun er 40, har hun bare 5 prosents sjanse. Selv om alder helt tydelig har mye å si for hvor fruktbar man er så er det individuelle forskjeller, og det er her produsentene av Plan Ahead ser markedet sitt.

Mannen bak testen, Dr. Bill Ledger, er professor i gynekologi ved Universitetet i Sheffield, og har naturlig nok store forhåpninger til oppfinnelsen:

«Mitt håp er at Plan Ahead skal kunne hjelpe mange kvinner til å unngå forferdelsen det er å oppdage at man har nedsatt fruktbarhet og at de har kommet i overgangsalderen, kanskje for tidlig.», sier Dr. Bill Ledger.

Enkel i bruk
Plan Ahead er en enkel test. En blodprøve tas av lege på kvinnens tredje menstruasjonsdag. Legene finner ut hvordan hormonnivået er i blodet, og sammenlikner nivået med gjennomsnittet for kvinner på samme alder. Resultatet er at legene klarer å se hvor mange egg det er igjen i kvinnens eggstokker, og dermed vet man hvor stor sannsynlighet hun har for å bli gravid de nærmeste årene.

Det er tre hormoner som kan fortelle oss hvor fruktbar en kvinne er. Hittill har man bare kunnet se på nivået av FSH i blodet til kvinnen, men mengden av dette hormonet begynner ikke å synke før kvinnen er i gang med overgangsalderen. En test kun av dette nivået vil derfor ikke være til hjelp for en kvinne som ønsker barn, da hun allerede sannsynligvis er for sent ute. Måler man nivået av inhibin B og AMH i tillegg til FSH vil resultatene tilsammen fortelle når kvinnen ikke er fruktbar lenger, før det er for sent.

Andre leger er derimot ikke helt overbevist, og advarer mot å bruke testen som en hvilepute.

«Tenk om denne testen forteller en kvinne at hun er fruktbar i to år til. Mannen hennes derimot, har dårlig sædkvalitet, og de blir kanskje ikke gravide selv om de forsøker de to årene kvinnen skal være fruktbar», sier Dr. Frederick Licciardi, professor i gynecology ved New York University School of Medicine.

Falsk trygghet?
Licciardi er bekymret for den falske tryggheten som Plan Ahead kanskje gir til en kvinne eller til et par. I tillegg legger han til at hormonene som testen undersøker ikke formelt sett er godkjent som et mål på hvor lenge kvinnen fortsetter å være fruktbar.

«Denne testen vil kanskje gi kvinner en pekepinn på hvordan de ligger an,» sier Licciardi. «Men jeg vet ikke om man virkelig kan forutse disse tingene, akkurat som vi ikke klarer å forutse hvorfor endel barnløse ikke får det til».

Kilde: healthday.com

__________________________________________________________________________

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning