Norsk kreft-test til verden

Den norske bedriften NorChip har utviklet en test som avdekker livmorhalskreft på et tidlig stadium. Nå er rettighetene til testen solgt til 150 land.

Publisert Oppdatert
- Testen kan forebygge livmorhalskreft i mer enn ni av ti tilfeller. Vi er svært glad for at vår norske teknologi nå blir tilgjengelig over hele verden, sier administrerende direktør Geir Morland i NorChip til Newswire.

Lisensavtalen, som er inngått med franske bioMérieux, sikrer den norske forskningsbedriften økonomisk og de 25 arbeidsplassene på Hurum. Avtalen kan være verdt flere hundre millioner kroner.

Allerede til høsten vil kvinner over hele verden få tilgang på testen. Den skiller seg vesentlig fra tradisjonelle celleprøver, da den oppdager celleforandringer på et tidligere stadium.

Mange rammes

Hvert år rammes 300 norske kvinner av livmorhalskreft, og 100 dør av sykdommen.

- Hvis alle kvinner hadde testet seg hvert femte år, ville så godt som ingen dø av sykdommen. Den dramatiske effekten er påvist i en rekke internasjonale studier, sier Geir Morland.

Kvinner kan få livmorhalskreft etter sex, og minst åtte av ti kvinner vil i løpet av livet få en underlivsinfeksjon med HPV-virus.

For de fleste er denne infeksjonen ufarlig, men hos noen starter produksjonen av unormale celler. Det er på dette forstadiet til livmorhalskreft den norske testen kan avsløre celleforandringer.

- Testen har vist seg å være nøyaktig, og den er ikke kostbar. Helsevesenet vil spare store summer i kreftbehandling når sykdommen oppdages før den får utvikle seg, sier Geir Morland.

Fremtidsrettet

Blir sykdommen oppdaget på forstadiet, er behandlingen enkel. De unormale cellene fjernes, og pasienten er sykdomsfri.

Det er utviklet vaksine mot livmorhalskreft, men den må tas av unge jenter før de blir seksuelt aktive. Ellers har den ikke garantert effekt. Også den norske testen har vært kontroversiell.

- Denne store og viktige avtalen viser at NorChips teknologi er fremtidsrettet, og den kan redde mange tusen liv over hele verden, sier Geir Morland.

Den norske testen har allerede vunnet flere priser, blant dem Reodorprisen i 2003. i_253718

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning