Nødvendige språkferdigheter

Å studere mer eksotiske fremmedspråk kan være en god investering. Både for den som vil jobbe i Norge og utenlands.

Publisert Oppdatert
Denne høsten tilbyr Høgskolen i Oslo som den første høgskolen i landet et kurs i urdu.

- Målet vårt er å øke antallet flerspråklige lærere i skolen. Planen er å tilby urdu og tyrkisk annethvert år, forteller dekan ved avdeling for lærerutdanning, Sissel Østberg.

Høgskolens urdufag er rettet mot lærerstudenter. Men det er ikke bare i skolen man har sett behovet for ansatte med kompetanse i mer eksotiske fremmedspråk.

Også andre studiesteder rapporterer om økt interesse for slike språk. Universitetet i Oslo har det største studietilbudet, med over tjue språk å velge mellom.

- Vi har en lang tradisjon for å tilby språk fra Midtøsten, Afrika og Asia. Det nye er at mange av disse språkene er blitt veldig populære, forteller informasjonskonsulent ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, Dorte Skulstad.

Nye jobbmuligheter

Særlig har emnene i arabisk, persisk, tyrkisk, kinesisk og japansk trukket mange nye studenter. Skulstad tror populariteten har flere årsaker.

- Oppmerksomheten rundt områdene disse språkene kommer fra, er blitt større. Vi reiser mer, og har dessuten fått mange andregenerasjons innvandrere som vil lære sitt opprinnelige språk bedre.

Ved Universitet i Oslo har man nå et prosjekt gående kalt "Med verden som arbeidsplass", der folk i arbeidslivet forteller hvordan de bruker språkkompetansen i sin jobb. Håpet er at studentene skal finne arbeidsrelevansen i sine studier.

- Man bør tenke gjennom hva man vil jobbe med, og sette sammen en pakke med ulike fag med tanke på det. Men det er ingen tvil om at det både i næringslivet og etter hvert også i språkundervisningen i skolen er behov for folk med kompetanse i mer enn fransk, tysk og engelsk, forklarer Skulstad.

Nytt verdensspråk

- Hvor gammel er du? Spør professor i sammenlignende utdanningsforskning ved UiO, Arild Tjeldvoll.

- 26? Hvis jeg var deg, og ville ha et spennende liv med mange muligheter, ville jeg helt klart ha satt av litt tid til å lære kinesisk, sier Tjeldvoll, som har engasjert seg i hvilke fag det kan være verdt å satse på i tiden fremover.

Årsakene til at han anbefaler kinesisk er flere.

- For det første gir ferdigheter i kinesisk gode jobbmuligheter. Kina har hatt en enorm økonomisk vekst, og har blitt en viktig handelspartner for vestlige bedrifter. Dessuten er Kina rett og slett er et veldig spennende land. Du forstår kulturen bedre hvis du lærer deg språket, mener han.

Også andre land har fått øynene opp for kinesisk. 30 millioner utlendinger i mer enn hundre land studerer nå kinesisk. Antall utlendinger som kommer til Kina for å studere kinesisk øker med 40 prosent hvert år.

Andre fremmedspråk går det dårligere med.

- Tyskerne har nærmest gitt opp å gjøre sitt språk til et verdensspråk, og satser i høyere grad på engelsk. Også franskmenn ser seg nå tvunget til å lære engelsk for å henge med internasjonalt, sier Tjeldvoll.

Også norske skoleelever velger bort tysk og fransk, og vil heller studere spansk. Enkelte videregående skoler tilbyr kinesisk.

- Fokuset på Midtøsten har dessuten ført til større interesse for tyrkisk og arabisk, sier Tjeldvoll.

Hans spådom er klar:

- Jeg tror det i fremtiden vil være to verdensspråk: Engelsk og kinesisk.

Foto: Paal Audestad i_217144

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning