Miljøvennlig baby

Et nyfødt barn krever sitt av materielle ting. Men kanskje ikke så mye som du tror? Det er faktisk ikke så vanskelig å være miljøvennlig selv om du snart får en liten baby i armene.

Publisert Oppdatert
Sparkebukser, smekker, luer, bleier. En baby produserer mye søppel og skittentøy, noe som slett ikke er bra for miljøpet. Derfor har Framtiden i våre hender laget en miljøvennlige liste over hva du trenger til babyen, for å hjelpe oss å bli litt flinkere til å ta vare på miljøet, også etter at babyen har meldt sin ankomst.

1. Hovedregel: Du trenger svært få ting til en baby. Du vil bli forbauset over hvor godt du klarer deg med et minimum av utstyr!

2. Det du ikke har når barnet er født, kan du trolig vente med å anskaffe deg til du erfarer hva den lille har behov for.

3. Ikke la barnet ditt bli en moteløveunge. Det har verken ytret noe ønske i den retningen eller har noe behov for "s iste nytt". Trendy lommer og sømmer er ikke behagelig for den som i stort sett ligger nede hele døgnet. Og husk at barnet ditt normalt fordobler vekten sin i løpet av de første fem månedene. Det klarer derfor ikke å slite ut klærne før de blir for små.

4. Med vaskemaskin i huset er det begrenset hvor mange plagg du trenger til ditt lille barn. Babyklær rekker ikke å bli slitt av ett barn og kan derfor gjenbrukes av egne barn - og andres. Lån, bytt eller arv klær fra venner og kjente. Eller kjøp brukt.

5. Bruk ull eller andre naturmaterialer til barnet. Miljømerket bomull (den såkalte EU-blomsten) er å foretrekke. Det fins også økologisk merket ull og bomull.

6. Barn trenger rent vann og en god stellekrem. Barn trenger ikke spesialtilpasset sjampo, badeoljer, kremer, mousse, dråper... og mye annet som tilbys.

7. En barnevogn er en av de få ting du trenger - men en brukt vogn fungerer utmerket! Finn en via alle annonser på nettet, sett opp en lapp på helsestasjonen eller spør blant venner eller i nabolaget om noen vil selge sin. Eller kanskje besteforeldre og andre drømmer om å kjøpe en fancy barnevogn til den nyfødte?

8. Når barnet begynner å spise fast føde er hjemmelaget mat det beste og rimeligste. En stavmikser er en god investering.

9. Bruk gjerne økologiske råvarer til maten. Søk på nettet etter inspirerende og næringsrike oppskrifter. Hvis du kjøper ferdigmat på glass, finnes det mange økologiske retter.

10. Velg kvalitetsutstyr framfor kvantitet. Kjøp plagg som tåler daglig vask.

Kilde: Framtiden i våre hender

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning