Mett og sunn

Få gode råd av vår kostholdsekspert. Så enkelt spiser du sunt i hverdagen uten at det tar ekstra tid!

Publisert Oppdatert
Når du har dårlig tid men ønsker å være sunn, finnes det flere alternativer enn du kanskje trodde.

Bli mett

Vår kostholdsekspert, ernæringsfysiolog Camilla Andersen, mener at kylling uten skinn, laks i folie, wok og egg i diverse former, er de beste alternativene når man skal tilberede maten raskt. Men hun utelukker ikke hurtigmatkjedene.

- Du kan godt ta med mat fra McDonalds eller lignende, men dropp pommes frites og brus. Burger er ikke så ille i seg selv. Indisk inneholder mye kalorier fordi man bruker mye olje, men en gang i blant er det helt ok å velge et indisk måltid for den som liker det. Ellers er det wok å få tak i, sier Andersen.

Hun synes at det viktigste er å tenke at du skal bli mett av maten du velger. Og da bør du velge mat med proteiner og fiber.

- Altså retter med egg, kylling, kjøtt, fisk, grove brødvarer og magre meieriprodukter. Og tenk at kjøttet skal være rent med lite fett og at ikke retten svømmer i ost, som pizza kan gjøre, forklarer Andersen.

Gode måltider

Ønsker du å være sunn gjennom hele dagen, hver eneste dag, forteller eneræringsfysiologen at stikkordene variert mat og mett hører sammen, men at dette er opp til hver enkelt person.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen på Kvinneguiden!

Kvinneguiden.no har inngått et samarbeid med ernæringsfysiologen Camilla Andersen.

Camilla er cand.scient i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo, og driver i dag nettstedet Somebody.no, der hun tilbyr hjelp til varig livsstilsendring og vektnedgang.

- For meg ser en perfekt frokost slik ut: To grove brødskiver med for eksempel brelett, skinke og en lett gulost, grønn salat under og tomat og paprika på. Et glass juice, et eple og en yoghurt. Men alle må sette sammen sin egen perfekte frokost, det er noe av poenget at det ikke finnes en løsning som passer for alle, forklarer Andersen.

Hun mener at en perfekt lunsj for henne er en kylling cæsarsalat.

- Lune kyllingbiter, masse grønn salat, krutonger, tomater og cæsardressing med vann å drikke til, sier hun.

Og når hun kommer hjem og skal lage middag synes hun at wok med kylling passer fint.

- Da får du i deg grønnsaker som gir vitaminer og kylling som gir jern og proteiner. Proteinrik mat gir metthet og grønnsaker gir verdifulle vitaminer, forklarer hun.

Det kan være vanskelig å spise regelmessig i en travel hverdag, og kanskje blir det slik at man hiver innpå litt tilfeldig mat. Andersen tror at de fleste har godt av å spise regelmessig.

- Prøv å ikke la det gå mer enn tre - fire timer mellom måltidene. Det gir fire hovedmåltider og ett til to mellommåltider, sier hun.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning