Med dette holder du deg hjemme

Interiøreksperten gir deg tipsene for et lunere hjem i vinter - også til deg med liten leilighet!

Publisert Oppdatert
Høsten er kommet, og like rundt hjørnet venter vinteren. Den er kald, ugjestfri og ofte en kilde til irritasjon, bekymring, og stress. Deilig er det derfor om man kan komme hjem til sin egen lille oase, hvor vinterkulda må vike for lun hjemmekos.

Les også: Farger påvirker helsen

Les også: Finn din stil til hjemmet

Les også: Råkult interiør!


Vi har snakket med interiørkonsulent Siv Henningstad, som er redaktør for interiørnettstedet Balanse.com.

Billig kos

For henne er ikke interiør bare et levebrød, men en hobby og livsstil.

- Det trenger ikke å koste penger å gjøre leiligheten eller huset ditt lunere, poengterer hun.

Hun foreslår at man kan bytte ut sommerinteriøret med interiør i høstfarger, som for eksempel oransje, duse bruntoner eller mosegrønt.

- Du kan for eksempel legge sommerpleddet inne på soverommet, og heller velge et lunere til å ha på stua. Dette kan være i offwhite, kremfarget eller i ulike jordtoner.

Hvis du først ønsker å endre uttrykket i hjemmet ditt, er det lurt å endre tekstilene. Det er virkningsfullt, samtidig som det ikke koster så mye. Bytt ut gardiner, duker og putetrekk, så har du plutselig et helt annet hjem.

Lune saueskinnsputer

Interiørkonsulenten har fått stor sans for sesongens saueskinnsputer, eller mongoliaputer som de også kalles. Det finnes i ulike prisklasser, og du får dem både i offwhite, i lillatoner og bruntoner.

- De er perfekte til å ha i godstolen, på gulvet, eller til å legge beina på, sier Henningstad.

Saueskinnsfeller i hvitt eller grått er også med på å gjøre hjemmet ditt lunere. Du kan legge det over sofaryggen, ligge på det eller legge det til pynt på gulvet.

- Den er også fin å ha med seg på tur. Den veier lite slik at du kan rulle den sammen i sekken, og holder deg god og varm ute i naturen.

Bruk naturen

Henningstad innrømmer at hun er svak for gjenbruk og det hun finner ute i skog og mark.

- Man kan lage en bukett av kvister man finner ute til å sette i en vase på bordet hjemme. Eller legge mose i en sinkbøtte med et offwhite lys oppi. Kongler, steiner og trekubber fungerer også, foreslår hun.

Kun din egen fantasi setter begrensinger.

Minipeis

Det er ingenting som er så lunt og godt på kalde kvelder som å tenne i peisen. Men hva med de av oss som bor i små, trange byleiligheter uten muligheter for vedfyring?

Henningstad har svaret:

- Kjøp deg et stort sinkfat, og fyll det med kubbe- og kulelys i forskjellige størrelser, og pynt med kongler. Dette gir en flott og varm atmosfære i hjemmet for de som ikke har peis, forteller hun.

Mot jul og nyttår kan du bytte ut jordfargene med hvitt og sølv for en vakker og stemningsfull effekt.

Her er flere tips for en lunere stemning i hjemmet:
  • Tenn en god røkelse.
  • Samle en gruppe lykter i ulik form og størrelse. Disse er koselige både ute og inne, og finnes i ulike prisklasser.
  • Tenn lys, eller plasser lykter på andre steder enn bare stua, som for eksempel på badet, i entreen eller på kjøkkenbenken.
  • Bytt ut sofaputene eller putetrekkene. Hvis du ikke vil bruke masse penger kan du enkelt strikke egne trekk med litt restegarn, og sy det sammen selv.
  • Høsten er full av loppemarked. Her kan man gjøre utallige kupp. Hva med en ny stol eller en spennende hylle, som du maler og fikser opp?
  • Speil kan være virkningsfullt for stemningen i rommet.
  • Forny det gamle ved å male, eller bare flytte om på ting i rommet.
  • Kjøp kubbelys som ser ut som en trekubbe.
lunt_hoyde lunt_hoyde2

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen