Med babyen på café

Lar du deg irritere av «barnevognmafiaen»?

Publisert Oppdatert
Det er en kjensgjerning at livet forandrer seg stort når man får barn. Det man vanligvis brukte å gjøre, må ofte vike i spedbarnsfasen.

Les også: Forberedt til morsrollen?

Les også: Trim for småtroll

Les også: Ferske mødre selvopptatte?


Vi stilte våre forumbrukere i Graviditet og spedbarn om synspunkt på tilrettelegging for småbarnsmødre med barnevogn på kafeer og/eller restauranter, og om det burde vært mer eller mindre tilrettelagt?

Her er et utdrag fra diskusjonen:

Opp til den enkelte eier
«Synes dette ordner seg greit, da barnevognsmafiaen vanligvis har sine favoritt-kafeer. Når jeg ikke er i humør til barnegråt, pupper oppi cappuccinoen og trang plass rundt bordene, så går jeg et annet sted. Det er også helt opp til den enkelte kafé/restaurant-eier å tilrettelegge for barnevogner eller ei. Noen kafeer sikter seg inn på dette kundesegmentet og andre ikke, alt etter hva man ser det er forretning i eller hvilken profil man ønsker ens kafe/restaurant skal ha».

Mindre bruk av vogn
«Jeg syns det burde vært flere folk som bruker "bærenett" eller hva det nå enn er, istedet for å kjøpe vogner i hytt og pine, samt skyve barnet ut i veien rundt omkring i Oslo, enkelte nybakte foreldre virker rett og slett litt for virrete til å håndtere seg selv og en vogn. Tilrettelegging er noe jeg føler disse mødrene/fedrene burde tenkt på før de lot seg formere, men dette gjelder jo ikke bare kafe og restauranter, men generelt samfunnsegasjement. Egoisme har fått en helt ny dimensjon med den nye barneproduserende generasjonen».

Med marked for ulike nisjer
«Når jeg har med baby/barn går jeg plasser hvor det er tilrettelagt for det, og når jeg ikke har med barn går jeg andre plasser. Synes det er deilig å ikke ha masse unger rundt meg når jeg har barnefri, og synes det er flott å føle seg velkommen når jeg har med barn. Fullstendig uproblematisk så lenge det er en viss størrelse på byen man bor i, slik at det er marked for de ulike nisjene».

Setter pris på valgmuligheten
«Jeg setter stor pris på barne(vogn)vennlige kafeer når jeg er ute med baby. Slapper best av når jeg får sitte på steder der jeg vet det er toleranse for babyer og alt det fører med seg; amming, eventuell gråt, vogner, behov for stelleplass og så videre. Når det er sagt, setter jeg også stor pris på at det finnes kafeer hvor det ikke kommer barnevognmafiaer. Slik at det går an å sette seg ned og jobbe og lese en bok i ro og fred. I byen hvor jeg bor, finnes det noen kafeer der man helst ikke skal ta med barnevogner inn. Enten står det skilt (barnevogn med rødt kryss over), eller det er lang og smal trapp opp. Før jeg fikk barn, og når jeg en sjelden gang kommer ut alene med venninner uten baby, foretrekker jeg soleklart disse».

Ønsker bedre stellerom
«Jeg skulle ønske kafeer hadde bedre tilrettelagte toaletter/stellerom sånn at man slapp bleieskift midt i kafeen. Amming plager meg ikke, men bleier er en uting å "vifte rundt med" der folk skal nyte mat og drikke. For meg er bleier en uappetittelig greie, uavhengig av om den lukter stygt eller ei».

Større krav til ro på restauranter
«Når det gjeld resturantar, tenkjer eg at med mindre det er ein uformell, familievennleg resturant, som pizzaresturant eller lignende, bør ein ikkje ta med seg små barn på resturant på kveldstid. Eg meiner det er unødvendig og forstyrrar gjester som er der for å nyte eit godt måltid. Café og resturant er to ulike konsept. Eg meiner ein må rekne med ungar på caféar på dagtid, men på resturantar, spesielt på kveldstid, meiner eg ein kan stille litt større krav til fred og ro».

Opp til hver enkelt forelder
«Jeg har ikke barn selv enda, men synes det er helt OK å være på café hvor folk tar med seg småbarn. Synes absolutt foreldre til små barn har lov til å gå ut og hygge seg på dagen med barna sine. Men da er det opp til hver enkelt forelder å finne et sted hvor de kan ta med seg barnevogn, eller eventuelt slikt "bærenett" om det er nødvendig. Jeg har heller ikke noe imot at mødre ammer barna sine på cafè, eller generelt offentlig».

Få stellebord på kafeene
«Stellebord på toalettet kan jeg faktisk ikke huske å ha sett på en eneste café. Kanskje jeg ikke har sett godt nok etter? For hvis alternativet er dogulvet så skjønner jeg faktisk godt at foreldre kan finne på å skifte bleie på bordet».

Skiftet bleie på fanget
«Hvis det ikke var stellebord på kafeen skiftet jeg bleie på fanget (mens jeg satt på dolokket), ikke noe problem».

Bør vente til barnet er større
«Synes folk som har barn som gråter mye kan holde seg hjemme til barnet er større, hva er vitsen å sitte timevis på kafe med en skrikende unge?»

Egen avdeling for de med barn
«Egne områder for barnefamilier syns jeg hadde vært bra. For eksempel en egen avdeling, eller gjerne en helt egen kafé om de trenger det. Da kan jo småbarnsforeldre sitte og skravle med andre i samme situasjon, og vi som vil slappe av uten infernalske hyl kan det. Om ungen sover er det noe annet, men det er jo ofte det er dårlig plass til vogn».

Uhygienisk offentlig bleieskift
«Synes det er fint at det blir tilrettelagt for babyer/større barn på kafè, selv om jeg kanskje velger å gå andre steder selv før jeg får barn. Men bleieskift på kafébord er forferdelig uhygienisk! Selv om innholdet i bleien kommer fra en søt, liten baby, inneholder avføring uansett bakterier, og bør ikke foregå der mat blir servert. Lurer på hva Mattilsynet mener om dette? Skulle ønske alle mødre (og fedre) gjorde som hun som sitter på dolokket når de bytter bleie, dersom det ikke finnes stellebord».

Sier ifra
«Hadde jeg sett noen skifte bleie på cafe bordet hadde jeg sagt tydelig ifra. Greit å være i ammetåka, men er grenser for hvor hjernedøde man kan bli».

Lei av småbarn på kafé
«Her i byen er det ingen egne steder som småbarnsmødre anser som "sitt". Her sprer de seg utover på alle kafeene, så det er ikke en igjen hvor man kan sitte uten å høre skriking, kakling, lukte dritt, se folk ammer, se folk skifter bleier, bli dyttet på av en barnevogn så kaffen skvetter over hele bordet og så videre. Jeg er drittlei, så jeg går aldri på kafé lengre... De får ha dem helt for seg selv. Og jeg kjenner flere som mener det samme som meg, som til slutt ikke gidder lengre. Vi har sagt ifra til de som driver kafeene, men de sier at det ikke er så mye de kan gjøre».

Ukjent problemstilling
«Jeg lurer egentlig på hvor dere ser alle disse mødrene som skifter bleier på kafebordene jeg altså... Jeg er selv småbarnsmamma, har med meg ungene på kafe ofte, og har aldri sett en eneste bleie blitt skiftet på bordet».

Man bør tåle såpass
«Jeg har til dags dato aldri sett en mor eller far som har skifta bleie på kafebordet, men det er mulig jeg har vært heldig. Hva er galt med en liten baby som ligger og får pupp? Det handler ikke om å blotte bryster, men om å gi babyen mat... Såpass får man tåle».

Hva mener du? Delta i diskusjonen her! cafe_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning