Mål deg slank

Hvis du vil ned noen kilo, gir ikke nødvendigvis badevekten best indikasjon. Eksperten tipser.

Publisert Oppdatert
Det hersker en rekke misforståelser hva angår slanking, og om du har bestemt deg for å legge om livsstilen for å gå ned noen kilo, er det lett å få panikk dersom vekten plutselig går oppover fremfor nedover.

Kvinneguidens treningsekspert, Personlig Trener og Livsstilscoach, Line Marion Nielsen Kjøniksen, mener at du ved siden av å veie deg i prosessen også bør måle deg rundt midje og hofte.

Fordelen med måling

- Ofte kan målebåndet gi en bedre pekepinn på hva som faktisk skjer med kroppen enn vekten. Når man er utrent og starter med trening, opplever mange en vektøkning før vekten går ned. I tillegg vil man på sikt få mer muskler, og selv om muskler veier mer enn fett, tar ett kilo muskler til gjengjeld mindre plass på kroppen enn ett kilo fett. Derfor kan man under livsstilsendringer oppleve at vekten står stille også i perioder nettopp fordi man bygger muskler samtidig som man går ned i mengde fett, også kalt fettprosent, forklarer Line Marion.

Line Marion Nielsen Kjøniksen på Kvinneguiden!


Vår faste treningsekspert er Line Marion Nielsen Kjøniksen. Line Marion har en mastergrad innen psykologi, coaching og ledelse, og er i tillegg utdannet personlig trener fra Norges Idrettshøyskole, med utdypning innen trening for gravide og skadede.


Coach og motivator

Line Marion jobber som personlig trener, livsstilscoach/motivator og driver nettstedet Gympartner.no.Hvis man klarer å fokusere på dette i stedet for at vekten står stille, vil du spare deg for mange skuffelser som kan stjele motivasjonen.

- Det mange kvinner også må huske på, er at om overarmene øker i centimeter når man trener styrke, det gir en mer "spenstig" overarm. Huden vil ofte strekke seg litt mer med tiden og fettet vil også minke om man trener standhaftig og spiser riktig.

Viktig styrketrening

Det er ikke sikkert at du går opp i vekt selv om du trener styrke. Det kommer an på personens utgangspunkt og fremgangen i treningen. Dersom man har lite fett på kroppen, er sannsynligheten for at vekten går opp i forbindelse med vekttrening større enn om man har "litt å ta av".

- Men, man kan oppleve at vekten står stille eller ikke går så raskt ned som man hadde sett for seg. Det er likevel mye bedre at vekten går saktere ned og at kroppens sammensetning endrer seg til det positive, enn at du raser ned i vekt, sier treningseksperten.

Alle kan svinge i vekten, men det kan det oppleves som snodig dersom du for eksempel er vant til å trene regelmessig, tar deg en pause på noen uker og plutselig ser at du har gått ned i vekt. Line Marion forteller at det da er muskelmasse som har forsvunnet.

- Muskelmassen vår er ferskvare, den krever mye energi av kroppen for å holdes i gang. Kroppen vår er konstruert slik at den kvitter seg med det den ikke har behov for. Ergo slutter man å trene styrketrening en lengre periode, vil man tape muskelmasse også. Så å gå ned i vekt ved å droppe styrketreningen er ingen god idé, mener hun.

Eksperten sier at det er musklene som hjelper oss i hverdagen ved å blant annet forhindre ryggplager og gi oss en bedre holdning. Hun anbefaler ikke slankekurer som lover deg å gå ned fem kilo på få uker.

- Disse krever som regel at man kutter ned på karbohydratene i kosten, disse binder mer væske enn protein og fett. Vekttapet er derfor i hovedsak vann. Spiser du mat med karbohydrater i vil vekten komme tilbake på et blunk. Det finnes dessverre ingen snarveier - tren og spis sunt, anbefaler Line Marion.

Sjekk deg i hverdagen


For å kontrollere at kroppens sammensetning endrer seg som man ønsker, er de enkleste metodene å bruke målebånd, ta regelmessige formbilder og bruke klesplagg som målestokk. Line Marion tipser:
  • Finn fram et plagg som sitter litt trangt og ha dette som "målplagg".
  • Eller se på dine daglige klær om de sitter løsere, kanskje du går inn et hakk i beltet?
  • Du kan også måle fettprosent og kroppens sammensetning, men ofte er det kostbart. Kanskje en fin gulrot å unne seg etter et halvt års trening?

Les mer på Line Marions blogg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning