Lykkelig singel

Alanis Morissette er det. Kate Winslet er det også. Katharine Hepburn var det, i likhet med Jeanne d'Arc. Bridget Jones, derimot, er det definitivt ikke.

Publisert Oppdatert
14. februar er fortsatt hovedsakelig kjent som Valentine's Day. Men nå har noen glad-single tenkt å ta over.

Vi snakker om fenomenet quirkyalone.

Å være quirkyalone betyr å dyrke singeltilværelsen som noe positivt og morsomt. Ingen stadig frustrert søken etter en ny partner. Ingen følelse av noen mangeltilstand eller offerrolle, men snarere en følelse av frihet og overskudd.

Det hele startet i San Francisco 1. nyttårsdag 1999. Sasha Cagen (32) satt og spiste nyttårsbrunch med venninnene sine. Ingen av dem hadde kvelden i forveien hatt noen mann å kysse godt nyttår, så Sasha ga dem spontant døpenavnet quirkyalones. Litt senere formulerte hun hva betegnelsen betyr, først i sitt eget lille livsstilsmagasin To-do List, deretter i det langt mer innflytelsesrike Utne Reader. Da begynte brevene og e-postene å strømme inn til Sasha Cagen. En slags grasrotbevegelse var grunnlagt - med påfølgende bokutgivelse ("Quirkyalone: A Manifesto for Uncompromising Romantics"), sommerleirer ("Quirkyalone Camps") og en egen "International Quirkyalone Day" 14. februar.

Sær-egen

- Å være quirkyalone handler om å være tro mot det som gjør deg lykkelig, poengterer Sasha Cagen.

- Det handler om mot. Mot til å tørre å være alene - og til å være seg selv i et samfunn som er så basert på tosomhet at den som dyrker singeltilværelsen, kan bli stemplet som litt sær. Helt greit å være litt sær, men desto mer særegen, poengterer Cagen, selvsagt med referanse til ordet "quirky".

Den andre halvdelen av betegnelsen - "alone" - betyr ikke nødvendigvis at man føler seg alene. For venner er høyt verdsatt for en quirkyalone. Den eneste måten man virkelig kan forråde sin quirkyalone-het, er ved å glemme vennene sine når man går inn i et nytt parforhold.

Så langt er quirkyalone-bevegelsen primært et amerikansk fenomen. Men den har så smått begynt å spre seg til andre verdenshjørner. I Danmark ble filmprodusenten Valeria Richter så bitt av basillen at hun oversatte Sasha Cagens bok og startet nettstedet quirkyalone.dk, mens organisert feiring av den internasjonale quirkyalone-dagen er arrangert i land som Storbritannia, India og Australia.

Konservative idealer

Det er sannsynligvis ikke tilfeldig at fenomenet oppstod i familieverdienes hjemland, altså USA.

- I USA blir single mennesker gjerne framstilt som litt ynkelige; i magasiner og reality shows, "Ally McBeal" og "Sex og singelliv". Det er liksom noe galt med deg hvis du ikke er sammen med noen, bemerker Sasha Cagen.

Psykolog Kristin Spitznogle har tidligere bodd flere år i Statene. Hun mener grobunnen for en bevegelse som quirkyalone er større der borte enn i Norge.

- USA er fortsatt preget av en del konservative holdninger og kjønnsrollemønstre. Derfor kan nok single mennesker føle et visst behov for å legitimere singeltilværelsen. Stigmatiseringen av single er mye mindre i det moderne Norge, mener Spitznogle, som er spesialist på sex og samliv.

Psykologen påpeker hvordan singelrollen i vår kultur har fått en helt annen status enn før.

- Å være singel blir ikke lenger oppfattet som en ventetilstand før man blir gift, får barn og etablerer seg. Moderne mennesker er gjerne innom singelrollen flere ganger i løpet av sitt voksne liv - som følge av skilsmisser og andre typer samlivsbrudd. Dessuten ønsker folk å strekke ungdomsfasen lenger før de etablerer seg, forklarer Spitznogle.

- Folk studerer mer og lenger enn generasjonene før dem. Og mange vil ha frihet til å kunne gjøre hva de vil, reise hvor de vil, kort sagt realisere seg selv uten å måtte kompromissere i forhold til en partner. Behovet for sex og nærhet kan man alltids få tilfredsstilt gjennom mer løse og uforpliktende forbindelser - fra tilfeldige sexpartnere til gode venner. Dette er helt klart en egosentrisk trend, og den har sine sårbare, ensomme sider, tilføyer Spitznogle.

- På sikt tror jeg nok de fleste egentlig ønsker seg en partner i livet. Før eller senere.

Quirkyalone Day 14. februar

Den internasjonale Quirkyalone Day - 14. februar - er tenkt som "en gjør-det-selv-feiring av romantikk, vennskap og frihetsånd", ifølge quirkyalone. net . Her feirer man alle typer kjærlighet: Romantisk, platonisk, familiær, til seg selv. Bevegelsen framhever at dette ikke er noen anti-Valentine's Day, men snarere et alternativ. En hyllest til det ekte, som motsatt til all silikon-kjærligheten som får overflomme tv og andre medier. Og det får være opp til hver enkelt hvordan man best skaper en spennende Quirkyalone Day - alt fra å gå en lang tur uten mobiltelefon i lomma til å invitere gode venner hjem til middag.

Foto: Marius Fiskum/TV2


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning