Luksus for katten

Nå kan du skreddersy kostholdet til katten din. Den nye kattematen Perfect Fit er tilpasset kjæledyrets livsstil.

Publisert Oppdatert
Kattematen har tatt utgangspunkt i at katter i likhet med mennesker har ulike livsstiler og befinner seg i ulike faser i livet.

- Kattens næringsbehov varierer, derfor bør også kattematens næringssammensetning tilpasses deretter, forklarer Anne Thorup i en pressemelding.

Firbent familiemedlem

Mindre aktive innekatter trenger for eksempel en annen næringsprofil sammenlignet med mer aktive utekatter. Nå lanseres et komplett utvalg av spesialtilpasset tørr kattemat under den nye merkevaren Perfect Fit.

I dag betraktes katten nærmest som et familiemedlem og behandles deretter.

Katter får oss til å føle oss bedre, noe en rekke vitenskapelige studier bekrefter. Det finnes for eksempel rapporter som viser at eldre mennesker får forbedret helse og livskvalitet i omgang med katter.

Det har blant annet ført til at en rekke svenske aldershjem har anskaffet seg katter som tas hånd om av eldre. Det finnes også studier som viser at barn som vokser opp med katter og andre kjæledyr i mindre grad rammes av allergier og har et sterkere immunforsvar, sammenlignet med barn som vokser opp uten kjæledyr i hjemmet.

Kjærligheten til katten tar av og til uventede vendinger. En undersøkelse fra 2004 viste at 60 prosent av katteierne hadde større toleranse for kattens ånde, enn partnerens illeluktende munn. 55 prosent aksepterte at katten tok opp stor plass i sengen på nettene, men ikke at partneren gjorde det samme.

Halvparten av de spurte katteierne hevdet til og med at de sov bedre med katten i sengen enn med sin partner.

Norske Rasekatter Riksforbund (NRR) har merket en tydelig økt interesse for katter i løpet av de siste årene. I 2006 ble rundt 14.000 raskekatter stilt ut i Norge. Utviklingen gjenspeiles ikke minst på internett, der en rekke nye kattesider, katteblogger og katteforum har oppstått i løpet av de siste par årene. For mange katteeiere er internett en mye brukt kanal for å dele erfaringer og skaffe informasjon om katter og kattehold.

Helsetrend blant katter

GI, Atkins, functional food, helsemagasiner og slankeprogrammer på TV. Helse er på moten. Salget av helsemat i Norge øker med mellom 15 og 20 prosent hvert år. I takt med vår økte oppmerksomhet på helse, har også synet på katten endret seg. Vi legger stadig mer vekt på kattens helse og velvære.

En årsak er blant annet at forskning rundt kattens helse har blitt mer tilgjengelig.

Som en følge av kattens opprykk fra bakgården til familiehjemmet, har næringsbehovet også endret seg. Innekatter blir for eksempel lettere overvektige ettersom de beveger seg mindre enn katter som også er ute.

Et dansk studium viste blant annet at rundt 85 prosent av alle innekatter er overvektige.

Ved å fôre katten med næringsriktig og velbalansert kost, har katteeieren en mulighet til å påvirke kattens velvære. Katteeiere som er usikre på hvilken mat som passer deres katt best, kan rådføre seg med eksperter på området.

Abigail Stevenson, forsker og næringsekspert ved WALTHAM © Centre2 i England, er en av dem.

- Hver eneste katt er unik, og kosten bør tilpasses deretter. En aktiv utekatt trenger et fôr med et annet næringsinnhold enn en innekatt som beveger seg mindre. For en katteeier er det derfor vesentlig å fôre katten med en balansert kost som er tilpasset kattens alder og individuelle livsstil, sier Abigail Stevenson.Visste du at¿

  • ¿ det i 2004 var rundt 680 000 katter i Norge3.
  • ¿ Norsk skogkatt er den vanligste katterasen4.
  • ¿ Agria Dyreforsikring i Norge, forsikret over 2000 katter i fjor. Antallet øker fra år til år.
  • ¿60 prosent av katteierne snakker regelmessig med katten sin, både med ord og kroppsspråk6.
  • ¿ Kattebestanden i Norge økte med 10 prosent fra 1999 til 20047.    Kilde: Pressemelding - www.perfect-fit.info, Masterfoods

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning