Lite rom - god plass

Slik bruker du kvadratmetrene effektivt i en liten leilighet.

Publisert Oppdatert
Nordmenn bor stadig trangere, derfor er det viktig med smarte løsninger. Møbelgiganten IKEA er blant annet kjent for sine praktiske romløsninger. Deres effektive bruk av kvadratmeter i trange byleiligheter eller små hytter har inspirert mennesker verden over.

Les også: Farger påvirker helsen

Les også: Finn din stil til hjemmet

Les også: Vintage interiør


- Vi vet det er mange som bor lite, men man kan allikevel ha et ryddig og koselig hjem. Man må tenke i kubikk, og ta i bruk hele rommet fra gulv til tak, råder Camilla Gjerset, trend og hjeminnredningsspesialist i IKEA.

Hun anbefaler mennesker bosatt i små leiligheter å innrede med flerfunksjonelle møbler. På en ettroms leilighet kan man for eksempel ta i bruk en sovesofa med lagringsplass under setene eller i armlenet. Sofabordet kan gjerne ha lokk eller hyller til ekstra oppbevaring.

- Har man plass til en seng, kan man også benytte seg av plassen under sengen til oppbevaring av esker, foreslår Gjerset.

Man kan også ta i bruk en hodegavl til senga som har plass til leselampe, bøker, magasiner eller annet.

Fra gulv til tak
- Det viktigste av alt er oppbevaring i skap, hvor man har en løsning fra gulv til tak. Her må hver enkelt se an hvilket behov man har, sier innredningseksperten.

Hun forteller at mange gjør klokt i å investere i skap som effektivt skjuler ledninger, tekniske duppeditter, TV, spillmaskiner og lignende.

- Ha gjerne dører foran skap og hyller, så får man ikke så mange inntrykk i et lite rom. Det gjelder å planlegge og tenke ut smarte løsninger på forhånd, sier Gjerset.

Tenk smalere
I små leiligheter er det stort sett ikke god plass på badet heller. Derfor er det lurt å tenke nøye over hvordan man skal benytte seg best mulig av de beskjedne kvadratmeterne man har. Baderomsgulvet er stort sett lite, så her bør man også tenke i høyden.

- Sørg for at hovedelementene som skap og vask er smalere og kanskje ikke så dype. Ta i bruk et speil med hylle bak, råder Gjerset.

Hun foreslår også et frittstående stativ til håndklær, og små hyller som ikke trenger å monteres på veggen.

Alt har sin plass
På kjøkkenet hoper det seg gjerne opp med flasker, og ulike elementer til kildesorteringen. Her anbefaler innredningseksperten å bygge esker eller skap som kan monteres eller plasseres ved en vegg, og som skjuler "rotet".

- Hovedregelen er: Få ting bak en dør, og sørg for at hver ting har hver sin plass, konkluderer Gjerset.

rom_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen