Lett å like

Det er alltid på tide med en pizza igjen. For dette er sikkert: Nordmenn spiser pizza. Men de store variasjonene har jeg aldri sett.

Publisert Oppdatert
I en verden så full av forskjellige ostetyper, grønnsaker og annet snacks burde det være mulig å variere mer!

Ett alternativ kan være å velge en lettere utgave enn den vi kjenner i dag. For det som ofte gir pizzaen unødig mange kalorier, er ost som ligger og smelter utover som en dam.

Jeg gjorde et eksperiment denne gangen, og hadde flaks. I stedet for "pizzaost" valgte jeg kesam - som er blitt populært i Norge den siste tiden, på grunn av sitt lave fettinnhold. Kesam ser ut som rømme,

men er egentlig en ost. Den er laget med utgangspunkt i den utrolig magre ostebasen kvark, er rik på proteiner og finnes med både én og åtte prosent fett. Og det er ikke rare greiene.

Kesam kan brukes i en rekke desserter, puddinger og iser, og er fantastisk i sauser. En god dessert jeg pleier å lage hjemme, er en type triffli - en blanding av kesam smakt til med vanilje, kjeks og moden mango. Den burde du prøve. Eller hva med en kesamostekake eller grønnaksgrateng med kesam?

Vi blir stadig påvirket av medias mas om det sunne og magre. Da vil jeg ha flere alternativer. Jeg lever gjerne sunt, men nekter å bytte bort det gode med noe mindre godt. Mat må ha smak og konsistens: Et tørt knekkebrød med reddik på er ikke noe for meg.

Det jeg ofte savner i mager mat er hva jeg kaller "chunk". Oversatt blir det noe i retning av en kremaktig masse, for eksempel smør, majones, ost eller rømme. Kesam, yoghurt, cottage cheese er gode alternativer, de gir oss den kremaktige og saftige smaken jeg ellers savner. Andre virkemidler kan være egg, avokado og forskjellige typer grønnsakspureer som slettes ikke trenger å inneholde mye kalorier.

Det er virkelig en utfordring å lage mager mat. Men da blir man også mer kreativ. Denne pizzaen er det nærmeste jeg kan komme en "light"-variant. I bunnen kan du godt bruke en del sammalt mel, og pizzaen kan toppes med parmesan - en av de sunnere gode ostene som finnes. Bruk og friske urter, og lær deg å dyrke dem i kjøkkenvinduet. Det har du mye glede av.

Pizza med kesam og skinke

Oppskrift:

Pizzadeig:

500 g mel

25 g gjær

ca 3,5 dl vann

1 ts salt
1 boks hakkede tomater

1 fedd hvitløk

1 ss olivenolje

1 hakket sjalottløk eller biter av to vårløk

salt og pepper

½ boks kesam

12 skiver kokt skinke

20 blader av frisk basilikum

2 ss revet parmesan

Framgangsmåte:

Bland sammen lunkent vann med gjær og rør i mel og salt. Elt deigen sammen. La heve tildekket i om lag en time. Del opp i porsjoner. Kjevle ut tynt. Legg på fyllet.

Bokstomat, hakket løk og hvitløk kokes sammen, ha i oljen, smak til med salt og pepper.

Spre tomatsausen oppå pizzaene. Dryss på basilikum, biter av skinke, legg på noen skjeer med kesam og dryss med parmesan. Legg pizzaene på bakebrett og stek hurtig i varm ovn på 250 grader eller i en genial liten

pizzaovn. Det tar om lag ti minutter når bunnen er tynn - da blir den sprø og god.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning