Kvinner og hjerteinfarkt

Det er en utbredt misforståelse at det stort sett er menn som får hjertesykdommer. Kvinner blir slett ikke skånet, men symptomene skiller seg fra de man vanligvis hører om.

Publisert Oppdatert
Menn som får hjertesykdom opplever som regel smerter i brystet, og det er på grunn av disse smertene at de som regel oppsøker lege. Kvinner derimot, opplever ofte helt andre symptomer, og kommer seg av den grunn ikke til lege like ofte og tidlig som de burde.

Hjertesykdom er det som dreper flest mennesker i USA, og nesten 50% av de rammede er kvinner. Likevel regjerer det en stor misforståelse om at hjerteproblemer er noe kun gamle menn opplever.

Kvinner har ikke brystvondt

I en undersøkelse Universitetet i Arkansas gjennomførte, viste det seg at under 30% av de 515 spurte hjerteinfarktrammede kvinnene hadde opplevd brystsmerter. Derimot kunne over halvparten svare positivt på om de hadde merket at de lettere ble andpustne og at de følte seg generelt svakere. 43% opplevde også svimmelhet. Andre symptomer som ble nevnt var ryggvondt, fordøyelsesproblemer, angst og søvnproblemer.

Tidspunktet for når kvinner blir rammet skiller seg også fra menn. Den typiske mannlige hjertesykdompasient er i femtiårene, opplever mye stress i hverdagen, og spiser usunt. Kvinner blir i snitt rammet cirka 10 år senere, når de er i begynnelsen av 60årene.

Overgangsalderen er årsaken

Legene mener overgangsalderen bidrar til at kvinner rammes akkurat på det tidspunktet.

Hjertesykdom påvirkes som kjent av for høyt blodtrykk og kolestrol, noe som begge deler kan komme i forbindelse med overgangsalder. Man tror det økte blodtrykket og kolestrolet kommer av at østrogen og progesteronnivåene i kroppen synker. Allikevel er forskerne langt fra enige, for andre undersøkelser viser nemlig at kvinner som tar hormoner i pilleform også opplever hjertesykdom i stor grad. De har faktisk enda større sjanse for å få en hjertesykdom!

Heldigvis finnes det noen risikofaktorer man selv kan gjøre noe med. Hvis du kjenner deg igjen i en eller eller flere uttalelser så bør du være ekstra obs;


  • Du røyker

  • Du er overvektig

  • Du har diabetes

  • Du trener ikkeEr du i tillegg i rett alder, så bør du jo først og fremst sørge for å leve sunnere, men du bør i alle fall være mer oppmerksom på symptomer. De første symptomene kan komme så tidlig som 6 uker før selve hjerteinfarktet, og de kan komme snikende litt etter litt, eller komme i intervaller

Er du enda ung bør du også se på livsstilen din, grunnlaget for en god helse i de eldre årene blir nemlig lagt allerede ved 20årsalderen. Lever man sunt som 20åring så er det mindre sannsynlig at man opplever alvorlig sykdom når man er 60. Og det, det burde jo være en motivasjon for å få på seg treningsskoene og kaste potetgullet.

Kilde: healthday.com

__________________________________________________________________________

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning