Konstant gråt

Om barnet ditt skriker utstoppelig, er det ikke sikkert det er du som gjør noe galt. Det kan lide av kolikk.

Publisert Oppdatert
Når det nyfødte barnet ditt begynner å skrike kan du føle deg totalt maktesløs, hva enn du gjør, blir det bare værre og ingenting hjelper. Mange småbarnsforeldre kjenner seg igjen i fortvilelsen og frustrasjonen, alt virker håpløst og tungt.

Mer enn tre timer

Kolikk er et merkelig fenomen som legene strides om årsaken rundt, svaret er ofte å prøve seg frem med forskjellige metoder for å roe ned barnet. Det legene vet er at kolikk er magesmerter som skyldes at musklene i tarmene trekker seg kraftig sammen. Det som kjennetegner kolikk er at spedbarnet gråter intens periodevis. Barnet gråter veldig kraftig og blir veldig rød i ansiktet og hodet.

Barnet strekker også ofte beina opp under seg og krøker seg sammen. Gråten kommer og går. Leger sier ofte at det er kolikk hvis barnet gråter urolig i mer enn tre timer i døgnet.

Kolikk er noe barnet kan få allerede etter noen dager det er født. Det blir ofte kalt tremånederskolikk da det som oftest forsvinner etter at barnet har fylt tre måneder.

Fremmed årsak

Det er enda uvisst hva som kan være årsaken til kolikk men det er bevist at røyking kan gjøre at barnet får kolikk. Derfor er det viktig å ikke røyke under svangerskapet og når du ammer, samt holde seg i røykfrie miljøer.

Gamle kjerringråd lyder også at moren skal holde seg unna krydret mat, skalldyr, jordbær og mineralvann med kullsyre, men det er enda ikke bevist at det har noen innvirkning på barnet.

Det er viktig at barnet får fred og ro og at du passer på å ikke la det bli stresset. Et annet råd er å ikke ta opp barnet når det ligger å sover eller ligger og koser seg og er fornøyd.

Richard Ferber, som regnes som en av de fremste eksperter på søvn hos barn, betrakter delvis kolikk som et behov barn kan ha for å gråte. Om barnet har kolikk og ikke lett lar seg trøste anbefaler Ferber at man lar det ligge og gråte i sengen sin i 15-30 min. Om det da fremdeles gråter anbefales at man prøver å roe det ned ved å varsomt ta det opp og trøste det, evt prøve å gi det noe mat. Om du ønsker at barnet skal høre at du er i nærheten er det lurest å prate med barnet eller synge for det.

Brå bevegelser , for eksempel å gynge det, frarådes. Ferber mener kolikk har en tendens til å oppstå mer hyppig hos barn som er sensitive for stimulering rundt dem. Dersom barnet ikke roer seg ned når det tas opp anbefales det at barnet får ligge i sengen i 15-30 min igjen, for så å tas opp igjen dersom det fremdeles gråter.

Om barnet ditt gråter mye, er det derimot ikke sikkert at det lider av kolikk. Mange nyfødte barn tester ut grensene sine, og det kan gjerne gjøre vondt verre dersom du løfter opp barnet når det gråter, dermed ender du opp med at barnet ditt gråter enda mer.Kilde: doctor.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning