Klokke skal få deg opp!

Ofte føles det helt unaturlig å stå opp når vekkerklokken ringer om morgen, men nå kan du våkne frisk og opplagt nesten helt av deg selv ved hjelp av et nytt armbåndsur.

Publisert Oppdatert
Kvinneguiden har prøvd den nye klokken Sleeptracker som har planer om å revolusjonere det europeiske markedet da den nettopp har kommet til Norge. Klokken er et armbåndsur som skal festes om kvelden når du legger deg, lese ditt sovemønster og hjelpe deg å våkne opp akkurat når du er uthvilt.

Overvåker kroppen

Mange har lurt på hvorfor det er så vanskelig å våkne opp til en normal vekkerklokke, svaret er nå at en vanlig vekkerklokke ikke kan spore hvor du er i sovesyklusen din som er kontinuerlig fra dyp søvn til korte, nesten våkne øyeblikk og tilbake igjen til dyp søvn. Av og til klarer vekkerklokken å vekke deg i det øyeblikket der du nesten er våken, dermed kan du stå opp og kjenne deg frisk og uthvilt. Men de fleste kjenner seg igjen i at vekkerklokken river de ut av en god søvn og du presser alt du kan på slumreknappen bare for å få noen minutter til.

Sleeptracker har akkurat kommet til Norge og skal fungere som en vekkerklokke som følger sovemønsteret ditt. Når du har trykket på alarmvinduet, overvåker den kroppen din og ser hele tiden etter optimal vekketid slik at du kan bli vekket akkurat i riktig øyeblikk.

Vi prøvde den ut

Kvinneguiden forsøkte klokken i en uke for å sjekke om det virkelig er slik at man føler seg riktig uthvilt når alarmen på klokken går på. Vi stillte klokken riktig, deretter alarm for når vi skulle stå opp i tillegg til å taste inn klokkeslettet vi la oss. Med en sensor på baksiden skulle klokken lese når vi sov lett, tyngre og tyngst og når vi var i ferd med å våkne igjen.

Det tok litt tid før vi kom inn i vanen, men vi kan se virkningen av den etter cirka fire-fem dager da det føles lettere å stå opp om morgen.

Etter å ha prøvd den noen dager, hjelper klokken deg til å komme inn i et godt sovemønster, men den kan selvsagt ikke styre om du sover lett eller tungt om natten. Likevel blir sovemønsteret ditt plukket opp av klokken og skal hjelpe deg fremover.

Hjelper søvnen

En annen mening med klokken er nemlig at den skal hjelpe deg å oppdage hvor godt eller dårlig du sover om natten slik at du kan justere vanene dine for å få en bedre natts søvn. Ved å bruke klokken på armen om natten, tar den opp korte bevegelser,som gjerne varer i rundt 30 sekunder, under dine lettere nivåer med søvn. Om morgen kan du se på dataen på klokken hvor mye hvile du har fått gjennom søvnen og hvor godt du har sovet.

Når du sover går kroppen din igjennom flere forskjellige sovesykluser. En voksen person sover i gjennomsnitt en fire-fem timer full sovesyklus over en åtte timers periode. Hver syklus varer rundt 90 til 110 minutter og går i gjennom fem forskjellige nivåer.

På nivå en sover du lett, på nivå to blir søvnen stadig dypere, på nivå tre og fire, også kjent som "Delta søvn", sover du tyngst, det er her kroppen gjenoppbygger seg selv innenfra. På nivå fem, også kjent som REM-søvn (Rapid Eye Movement), merker du psykologiske endringer for eksempel økning av svette, økt hjerneaktivitet og muskelavslapning. Mennesker drømmer gjennom REM-søvn.

Kvinner høylytt

I følge Sleeptracker har ikke en gang to personer samme sovesyklus og ingen har den samme syklusen to ganger. Mange faktorer kan spille inn på sovesyklusen, blant annet diett, trening, meditasjon, rusmiddel og alkohol, stress og soveforstyrrelser. Alder og kjønn kan spille en stor rolle. Det er gjort undersøkelser hvor forskere har konkludert med at kvinner sover mer høylytt enn menn og at både menn og kvinner er mer rastløse i søvne jo eldre man blir.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning