Skrekkfilmer

Klar for å bli skremt?

Her er Halloween-filmene.

KLASSIKER: Ondskapens hotell er en av de klassiske skrekkfilmene.
KLASSIKER: Ondskapens hotell er en av de klassiske skrekkfilmene. Foto: Foto: Filmweb
Publisert Oppdatert

Alle Helgens Aften nærmer seg, og skrekkfilmene trenger seg på igjen i takt med kulden og mørket. Enten du skal kle deg ut og gå knask eller knep, eller ikke, er det en god unnskyldning for å krype ned i sofaen under et pledd og la seg skremme litt! Vurder å ta for deg denne listen trygt plassert bak en pute eller i en armkrok:

Dette er Filmwebs tips til tøffe (og mer skvetne) tilhengere av skrekkfilm-sjangeren:

Retrogrøss

Det er noe eget med de gamle, upolerte skrekkfilmene som har evnen til å få hårene til å reise seg på armene.

Mange av de mest kjente grøsserne kom på 80-tallet, og flere er verdig en første kikk eller et gjensyn.

Vi anbefaler A Nightmare on Elm Street, Poltergeist, The Thing, The Ring og episke Ondskapens Hotell med Jack Nicholsen i rollen som den fullstendig gale Johnny.

POLTERGEIST: I Poltergeist fra 1982 blir en familie hjemsøkt av gravlagte.
POLTERGEIST: I Poltergeist fra 1982 blir en familie hjemsøkt av gravlagte. Foto: Foto: Filmweb

Moderne grøss

Etter en noe laber periode på skrekkfilm-fronten på 90-tallet fikk sjangeren en boost i år 2000.

Også Norge hev seg inn i kampen om lettskremte seere med filmer som Rovdyr, Villmark og Fritt Vilt-filmene. De to sistnevte bør definitivt ikke beskues dersom en hyttetur planlegges i nær fremtid!

Også svenskene hev seg på skrekk-bølgen, og resultatet ble blant annet kritikerroste La den rette komme inn.

Denne filmen troner for øvrig øverst på Rotten Tomatoes liste over de absolutt beste grøsserne fra 2000-tallet. Tomas Alfredssons film om lille Oskar, mobbeofferet som får en ganske spesiell venninnne, har fått stor oppmerksomhet verden over, og vunnet drøssevis av priser. Lena Leandersson roses opp i skyene for rollen som den 12 år gamle vampyren Eli, jenta som bringer Oskar både hevn og kjærlighet.

Lar du deg ikke skremme så lett kan vi også anbefale Sør-Koreanske The Host, monsterfilmen som slo alle publikumsrekorder i hjemlandet og gikk som en farsott på festivaler verden over. Filmen er en blanding av skrekk, slapstickhumor og satire og handler om det muterte monsteret som dukker opp i Han-elven, noen år etter at det amerikanskje militæret har forurenset samme elv. Spesialeffektene er laget av Peter Jacksons selskap Weta.

Pans Labyrint er på sin side ikke en klassisk skrekkfilm, snarere en hybrid mellom eventyr, krigsfilm og grøss, men den er sannelig skummel nok til at samtlige i Filmwebs redaksjon grep etter puta!

Guillermo del Toro er mannen bak denne fantastiske filmen, og handlingen finner sted under borgerkrigen i Spania. Fascistene er i ferd med å sette inn nådestøtet, og lille Ofelia, som er veldig glad i eventyr, finner en mystisk labyrint som leder til et spennende, men skummelt, underjordisk rike.

Kinogrøss

PANS LABYRINT: Denne filmen er en hybrid mellom eventyr, krigsfilm og grøss, men blir av mange regnet som en av de beste skrekkfilmene.
PANS LABYRINT: Denne filmen er en hybrid mellom eventyr, krigsfilm og grøss, men blir av mange regnet som en av de beste skrekkfilmene. Foto: Foto: Filmweb

Tradisjonen tro vil også kinoene skremme deg på Halloween, og i år er det thrilleren Sinister, som premierer den 31. oktober. Filmen er blitt skamrost av anmelderne i USA og Storbritannia for å ligge på et uventet høyt nivå innenfor sin sjanger. Ethan Hawke spiller dokumentarforfatteren Ellison som skriver om kriminalsaker fra virkeligheten, og som kommer over en mystisk eske med forstyrrende hjemmevideoer.

For de som liker å tro at det faktisk er noe, eller noen, i huset når du er alene hjemme er også Paranormal Activity 4 å finne i kinoprogrammet. Film nummer fire i suksess-serien vil som de foregående filmene få deg til å hoppe ekstra i kinosetet. Akkurat hvor skremte folk ble av å se Paranormal Activity kan du se her.

Les også:

Topp 5 skrekkfilmer

Skrekkfilmhøsten

Hvilken film er den skumleste du har sett?

SINISTER: I Sinister finnes ting i esker på loftet..
SINISTER: I Sinister finnes ting i esker på loftet.. Foto: Foto: Filmweb

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning