Kjære mamma

Førstkommende søndag er det morsdag! Eller..? Vi i Norge feirer morsdag andre søndag i februar, men de fleste andre land har den andre søndagen i mai som sin merkedag.

Publisert Oppdatert
De tidligste morsdagstradisjonene kan bli sporet tilbake til vårfestene i det antikke Hellas. Vårfestene ble avholdt til ære for Rhea, Gudenes mor. Kristne derimot, har feiret morsdag for å hedre jomfru Maria, kanskje den mest kjente moren gjennom tidene.

På 1600-tallet tok England tradisjonen under sine vinger, da de begynte å feire en dag kalt «Mors søndag», hvor de skulle hedre Englands mødre. På denne tiden jobbet mange av Englands fattige som tjenere for de rikeste familiene, og mange unge kvinner måtte dra langt fra familien for å jobbe. På «Mors søndag» fikk alle tjenerne fri for å dra hjem til mødrene for å feire dagen med de. En morsdagskake ble også bakt, for å understreke at dette var en festdag.

Husmor ville ha morsdag

I USA ble skikken startet for over 150 år siden, da husmoren Anna Jarvis satte mødrenes innflytelse på dagsorden. Det var elendige helsemessige forhold i Anna Jarvis' nærsamfunn, og hun mente at det var mødrene som best kunne håndtere og løse problemene. Anna valgte ut en dag da mødrene skulle møtes for å snakke om problemene, og dagen ble kalt «Mother's work day».

Etter Anna Jarvis' død fant datteren hennes gamle notater, og hun kom plutselig på noe moren hadde sagt rett før hun døde:

«Jeg håper og ber for at noen, en gang, vil starte en skikk der vi en dag i året feirer mødrene. Menn har mange dager, men mødre har ingen.»

Datteren tok kontakt med flere betydningsfulle forretningsmenn og politikere, for å be om støtte til ideen om å lage en merkedag for mødrene. Den første markeringen foregikk i 1908, og i 1914 ble morsdagen offisielt en merkedag i USA.

Fra kirkegåing til konfekt

I begynnelsen ble morsdagen feiret ved at man gikk i kirken, skrev brev til mødrene, og etterhvert sendte man kort, gaver og blomster. I takt med den økende givergleden ble Anna Jarvis både skuffet og bekymret. Hun mente at morsdagens egentlige betydning ble satt til side, og at profitt og grådighet ble satt foran. I 1923 gikk hun til sak for å få stoppet trenden, og ble til og med arrestert for å forstyrre en salgsbod som solgte morsdagsartikler.

Før hennes død i 1948 skal hun ha innrømt at hun angret på å ha startet tradisjonen.

Ulike tradisjoner i ulike land

Morsdagen blir feiret ulikt fra land til land. I mange afrikanske land har skikken på grunn av Englands kolonisering sine røtter i den britiske versjonen, mens land i Asia (særlig i Øst) feirer dagen som en blåkopi av den amerikanske versjonen, som er mye mer markedsført og kommesialisert.

Selv om tradisjonene i USA og i England i utgangspunktet er helt uavhengige av hverandre, men etterhvert som årene har gått har de nærmet hverandre mer og mer.

Som høytider flest er amerikanerne flinke til å ta det til det ekstreme. I 1973 ble posten forsinket i åtte hele dager fordi postkontorene måtte behandle mengder av brev og kort til mødre landet over. Telefonselskapene opplever også en voldsom oppgang på morsdagen.

Det er bare Norge som feirer morsdag andre helgen i februar. Det mest vanlige i resten av verden er andre helgen i mai. Både Danmark, USA, Nederland, Hellas, Finland, Canada, Tyskland og Italia feirer denne søndagen.

Kilde: wikipedia og holidays.net

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning