Kan fett hindre ADHD?

Forskere vil finne ut av hvordan fettsyrer påvirker hjernen. Nå blir norsk fettsyre brukt i en banebrytende studie.

Publisert Oppdatert
Et unikt forsøk med hjerneskanning der 60 gutter med ADHD deltar, er startet i England. Forskerne vil finne ut hvordan en spesiell blanding av omega-3 og omega-6-fettsyrer påvirker hjernen, blant annet ved å ta i bruk avansert hjerneskanningsteknologi.

Kosthold og humør

I undersøkelsen bruker de det anerkjente tilskuddet eye q™ - hvor en unik norsk fiskeolje rik på omega-3-fettsyren EPA er en hovedingrediens. Forskerne som er involvert i undersøkelsen håper på å få en bedre forklaring rundt mekanismer på hvordan riktige fettsyrer påvirker hjernen, og at dette vil bidra til en bredere debatt om viktigheten av riktig kosthold for humør, atferd og læringsevne.

- I dag er vår forståelse av hvordan tilskudd av omega-3 og omega-6-fettsyrer påvirker hjernefunksjonen hovedsakelig basert på dyrestudier og enkelte empiriske tilbakemeldinger.

Vi trenger en bredere og dypere forståelse av hva disse fettsyrene faktisk gjør med blant annet hjernen vår, sier Alex Sumich ved Institute of Psychiatry, King's College London.

- Selv om det er gjort studier som er meget oppløftende, er det behov for mer forskning på mennesker før vi kan trekke konklusjoner om hvorfor og hvordan riktige fettsyrer påvirker vår hjerne, og dermed vårt humør og atferd. Vitenskapsfolk er nå i stand til å gjøre slike avanserte studier med dagens teknologi innen hjerneskanningsteknikker og EEG-tester, fortsetter Sumich.

Målet

Forskerne ønsker å avdekke følgende spørsmål:

 • Under nøye kontrollerte forhold, vil tilskudd av fettsyrene i eye q™ gi en forbedring av kliniske symptomer og hjernefunksjon hos gutter med diagnosen ADHD?

 • Hva er sammenhengen mellom kliniske symptomer og nivå av omega-3 og omega-6-fettsyrer i blodet?

 • Hva er sammenhengen mellom hjernefunksjon og nivå av omega-3 og omega-6-fettsyrer i blodet?

  Undersøkelsen startet i fjor høst og vil vare ut 2007. Ansvarlig for studien er professor Eric Taylor, Child & Adolescent Psychiatry på Institute of Psychiatry (IOP), Kings College London. Mesteparten av studien vil gjøres ved Kings College London, hvor de vil bruke tester utviklet av Brain Resource Company. Analyse av fettsyremetabolismen vil bli gjort av London's Metropolitan university.

  Gir bedre læringsevne

  Eye q™ inneholder en norskprodusert omega-3 som er spesielt rik på fettsyren EPA, samt omega-6 fra en spesiell nattlysoljekilde i et nøye sammensatt forhold. Fettsyrene er i en konsentrert og ren form, lik den man finner i naturen. Dette sikrer den beste utnyttelsen for kroppen vår.

  Produktet er brukt i en rekke banebrytende studier på hvordan disse næringsstoffene kan hjelpe på humør, konsentrasjon og hjernefunksjon. Den har i unike studier i sitt slag, vist seg å signifikant bedre læringsevne og utvikling, og er det eneste fettsyretilskudd som er dokumentert motvirker for hyperaktiv atferd.

  Kosttilskuddet er også blitt brukt i en rekke andre vitenskapelige studier. Flere enn 5000 barn og unge har brukt eye q™ i vitenskapelige undersøkelser verden over.  Kilde: Pressemelding Midelfart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning