Kalsium mot svangerskapsforgiftning

Hvert år tar svangerskapsforgiftning på verdensbasis livet av 40 000 vordende mødre. Nå mener forskere at de kan ha funnet en enkel og risikofri kur; kalsium!

Publisert Oppdatert
Professor Justus Hofmeyr ved East London Hospital Complex i Sør-Afrika ledet en gjennomgang The Cochrane Library har gjort for å finne sammenhenger mellom nettopp kalsium og svangerskapsforgiftning. Professoren kunne etter endt gjennomgang konkludere med at kalsiumtilskudd er et billig og trygt middel for å redusere risikoen for sykdommen.

-Vi fant ingen tegn til skadelige bivirkninger, men vi trenger mer forskning for å finne fram til den ideelle dosen med kalsium, sier Hofmeyr.

Hvorfor kalsiumtilskudd ser ut til å hjelpe er forskerne foreløpig ikke sikre på, og sammenhengen ble oppdaget ved en ren tilfeldighet. Forskere la merke til at Mayaindianere i Guatemala og befolkningen i Etiopia hadde lavere forekomst av svangerskapsforgiftning. Det ble kjent at folk i Etiopia generelt får i seg mye kalsium, og mayaindianerne legger maisen sin i bløt i kalkvann før de spiser den. Dermed kunne forskerne legge sammen 2+2, og nå mener de altså at de har bekreftet teorien.

Ikke bare melk

Riktig mengde kalsium i blodet er nødvendig for at nervesystemet, musklene og hjertet skal fungere normalt. Dagsbehovet for kalsium er ca 800 mg, men vi trenger mer når kroppen vokser. Gravide og ammende anbefales derfor generelt 900-1200 mg kalsium daglig. Dersom du vil få i deg mer kalsium på den naturlige måten kan du øke inntaket av melk, ost, grønne grønnsaker samt sardiner og ansjos.

Selv om forskerne ved The Cochrane Library sier at kalsiumtilskudd ikke er farlig bør man være forsiktig så man ikke overdoserer. Det skal heldigvis mye til før vi merker bivirkninger, et inntak som overstiger 4-5 gram daglig kan føre til kvalme, oppkast, depresjon, høyt blodtrykk og søvnløshet, symptomer som man under en graviditet vil unngå for enhver pris. Vær derfor forsiktig, og forhør deg med legen!

Kilde: forskning.no, lommelegen.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning