- Jenter må gutse!

Stand-up komiker Vidar Hodnekvam savner flere damer i gamet.
- Man må være litt brautete for å tørre det, sier han.

Publisert Oppdatert
- Komiker Sigrid Bonde Tussvik er et søtt, lite vesen som sier de drøyeste tingene i verden. Man tror det skal gå en vei, så snur det helt. All komikk som overrasker folk er morsom, mener Vidar Hodnekvam.

På kanten

Det er fem timer til den ferske stand-up komikeren skal feire sitt 10.show på den prestigetunge stand-up festivalen på Latter i Oslo.

Vidar sitter i Frognerparken mens han prøver å roe nervene i solen. Kvinneguiden skrev om han da han debuterte med stand-up showet i april i år, men etter bare fire måneder, føler 24-åringen at han er på riktig vei mot suksess. Likevel er det alltid skummelt før han skal på scenen.

- Det føles som om du står på kanten av et stup, det er skremmende. Men første gangen var jeg jo helt ødelagt av nerver. I kveld er det tiende gang, og da er det snakk om å gjøre det beste jeg kan, sier Vidar.

Dårlig holdning

Vi er egentlig i parken for å snakke om kvinnelige stand-up komikere. Eller mangelen på dem. Vidar savner flere damer bak mikrofonen og mener absolutt at kvinner er morsomme dersom de tør.

Han er rask med å nevne Sigrid Bonde Tussvik, Janne Rønningen og Siri Kristiansen som sine desiderte favoritter i Norge.

- De er ikke så konvensjonelle, det geniale med de tre er at når man sitter blant publikum og ser vesenet de gjør utav seg på scenen, er det morsomt uansett, sier Vidar.

Den ferske komikeren tror mange kvinner selv er skyld i at det er få av dem på stand-up scenen fordi de ikke tør. Samtidig kommer man ikke bort fra folkets holdninger;

- Samfunnet generelt har mer problemer med å ta imot kvinnelige komikere. Det viser at vi ikke er kommet så langt likevel, det finnes så mange gamle konvensjoner. Se bare på all oppmerksomheten Anne Kat Herland får når hun snakker om puling, det går ikke uten at det får konsekvenser, mener stand-upperen og repliserer;

- Det regjerer en slik holdning over alt, at "de får det ikke til". Men, så er jo vi det sterke kjønn og dere det svake da, fleiper Vidar og myser arrogant mot solen.

Mandig på scenen

24-åringen er usikker på hvorfor ikke flere kvinner velger å stå på en stand-up scene for å få folk til å le, men han vet hva som kreves.

- Man må være litt brautete for å tørre det. Amerikanske Lisa Lampanelli er et perfekt eksempel. Det er ikke uten grunn at hun kalles "The queen om mean". Hun har en slags mannlig humor hvor hun opptrer som en mann, snakker om sex og tar på seg en verbal "strap-on", ler Vidar.

Og han er absolutt ikke i tvil om at man må tro på seg selv og prøve seg frem med sin egen humorstil før man kaster seg ut i det.

- Du må tenke at "jeg har noe som er morsomt nok til å si på en scene", det er ikke noe du lærer på skolen, sier Vidar og støtter seg mot Sinnataggen;

- Du må rett og slett manne deg selv opp. Nei, det ble feil; du må kvinne deg selv opp!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning