Jenter + sjokolade = ekstra sant

Og så var det bevist: Jenter er mer sjokoladesugne enn gutter. Og de bruker sjokoladen som humørregulator, og som medisin mot PMS og kjærlighetssorg.

Publisert Oppdatert
I en fersk undersøkelse som Norstat har utført, svarer hele 85 prosent av jentene at de har lyst på sjokolade flere ganger i uka eller oftere, mens 60 prosent av dem faktisk også spiser det flere ganger ukentlig. Til sammenlikning svarer 43 prosent av guttene at de sjelden har lyst på sjokolade.

- Hormonelle forhold kan være noe av forklaringen. Vi vet at slike sug ofte er sterkere før og etter menstruasjon, for eksempel. Sjokolade inneholder stoffer som kan være med å rette opp i hormonbalansen, og det kan se ut som kroppen vet hva slags næringsmidler som inneholder stoffer den trenger selv om hjernen ikke er bevisst på det, sier klinisk ernæringsfysiolog Gunnhild Wik Mikkelsen.

Lykkeskapende?

Undersøkelsen, som ble gjort på kvinner og menn i aldersgruppen 15-34 år, viser også at 35 prosent av jentene sier de blir "akutt lykkelige" av å spise sjokolade, mens bare 21 prosent av gutta sier det samme. En vitenskapelig del av forklaringen kan være at serotonin-nivået i hjernen påvirkes av stoffer som finnes i sjokolade, og at dette faktisk fører til bedre humør og mer energi. Men hvorfor føler jenter seg mer lykkelige av sjokolade enn gutter?

- Jeg tror dette kan ha å gjøre med måten jenter spiser sjokolade på. Den er ofte mer ritualisert. Et eksempel er jenta som kjøper seg en Troika hver tirsdag når bladene kommer, og som setter seg på sofaen under pleddet med bladet og sjokoladen sin, og ikke åpner den før alt er perfekt. Sjokoladespisingen skjer ofte i en setting der alle forhold legges til rette for en sterk lykkefølelse, sier Bente Brevik. Hun er administrerende direktør i Nidar, som står bak både undersøkelsen og Troika-sjokoladen.

Motgift mot kjærlighetssorg

Men det er ikke bare i lykkelige stunder sjokoladen får ben å gå på på sin vei til nærmeste jentemunn. I undersøkelsen svarer en av fem jenter at de ofte finner trøst i sjokolade, og alltid spiser sjokolade når de har kjærlighetssorg.

- Tidligere undersøkelser viser også at folk trøster seg med sjokolade. Nå er det bare å se ut av vinduet for å konstatere at det er sjokoladetid igjen, sier Bente Brevik og hinter til høstregnet som har satt inn.

- Kakaomasse har en beviselig oppkvikkende effekt, og det å ty til sjokolade når man har kjærlighetssorg er derfor ganske naturlig, mener Brevik.

Abstinens

Bente Brevik viser til at når man er forelsket, produserer hjernen store mengder fenyletylamin, et stoff som også finnes i sjokolade. Fenyletylaminet i sjokolade kan dessuten gi en euforisk og avslappende følelse ved at det utvider blodkarene i hjernen.

- Når forelskelsen går over eller man opplever en kjærlighetssorg, kan man få en abstinens på fenyletylamin, som sjokoladen bidrar til å kompensere, utdyper Bente Brevik.

- Både serotonin- og dopamin-nivåene i kroppen kan påvirkes av stoffer som finnes i sjokolade, og således kan det både forsterke lykkefølelse og trøste, forklarer Gunnhild Wik Mikkelsen.

Selv om jenter, ifølge undersøkelsen, er mer opptatt av sjokolade og godterier enn det guttene er, legger de også i større grad bånd på seg. 60 prosent av jentene i undersøkelsen mener at de ideelt sett burde begrense seg til å spise sjokolade i helgene, noe guttene er langt mindre opptatte av.

- Vi vet jo alle at sjokolade ikke er det sunneste som finnes, men vi jenter er vel kanskje mer disponerte for dårlig samvittighet når vi spiser det, antyder Bente Brevik, før hun fortsetter:

- Men sånn er det jo med så mye som er godt!


Artikkelen er skrevet av Martin Thronsen
FOTO: Christine Erlbeck og istock
i_182240

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning