Influensaen kommer!

Influensaen er på full fart inn i landet, og er du uheldig kan du belage deg på en ukes tid under dyna. Vi viser deg hvordan du slipper unna!

Publisert Oppdatert
Den lumske influensaen slår ut tusenvis av nordmenn hvert år, og har noen i husstanden blitt syke tar det som regel ikke lang tid før resten følger etter. Influensaen kommer i januar/februar hvert år, og er en betydelig årsak til akutt sykdom hos alle aldersgrupper. Sykdommen forårsakes av et virus som kjennetegnes ved sin endring fra sesong til sesong. Nettopp derfor må en influensavaksine utvikles fra år til år, fordi den må "treffe" i forhold til de virusvariantene som til enhver tid truer oss. Det er WHO som har ansvaret for å overvåke influensaen hvert år, og som anbefaler hva slags vaksine som bør brukes kommende sesong.

Influensa smitter lett hvis man puster inn dråper med influensavirus fra smittede personer som hoster eller nyser, eller ved direkte kontakt. Man er smitteførende fra den dagen symptomene viser seg og tre-fem dager etterpå. Inkubasjonstiden fra man blir smittet til man merker symptomer er vanligvis et par dager.

Ingen vidunderkur

Symptomene kommer vanligvis brått. Feber, muskelsmerter, hodepine og nedsatt allmenntilstand er vanlig. Mange opplever også parallelle bakterieinfeksjoner i lunger, bihuler eller ører. Influensa varer oftest i syv til ti dager.

Er man voksen og har en god helse er influensa vanligvis bare ubehagelig, og ikke farlig. Dersom man har nedsatt immunforsvar eller alvorlige sykdommer kan man få influensavaksine til redusert pris hos fastlegen.

Vaksinen bør tas 1-2 uker før influensaen kommer, da oppnår man størst effekt. Omtrent 70-80 % av de vaksinerte oppnår beskyttelse, men også de som blir syke merker virkning ved at de får mildere symptomer og færre komplikasjoner.

Når sykdommen har slått inn finnes det dessverre ingen vidunderkur. Behandlingen går ut på å lindre symptomene heller enn å ta rotta på selve infeksjonen. Dersom man har fått bakterielle infeksjoner i tillegg kan det være aktuelt med antibiotika, men dette vil ikke hjelpe på selve influensaen, siden den er forårsaket av et virus. Bortsett fra dette vil febernedsettende medikamenter og eventuelt hostesaft være den beste behandlingen, sammen med ro og hvile.

Slik unngår du å bli sengeliggende i dagesvis:

 • Vask hendene ofte!
 • Unngå å nyse/hoste på andre
 • Ikke pill deg i nesen eller øynene
 • Hold deg borte fra jobb/skole, så unngår du å smitte andre, særlig i begynnelsen av sykdomsforløpet
 • Om mulig, hold deg borte fra spedbarn
 • Sov gjerne i forskjellige rom dersom partneren din er syk
 • Antivirusmidlene Zanamivir eller Oseltamivir kan forkorte sykdomsforløpet med èn til 2,5 dager
 • Begrens besøk til eldre eller andre med dårlig immunforsvar dersom du er smitteførende
 • Dersom du virkelig IKKE kan bli syk kan det lønne seg å unngå kollektivtrafikk i rushtiden, tettpakkede dansegulv og IKEA lørdag klokken fem.

  Kilde: Nasjonalt Folkehelseinstitutt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning