Ikke tren for sent

Da kan nemlig dette skje med kroppen.

Publisert Oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.noForskning viser at stresshormoner i kroppen vil gjøre det vanskligere for deg å sove.

Flere studier tyder på at regelmessig trening bedrer søvnen hos personer med søvnløshet. Men hvordan tidspunktet for treningen påvirker din egen evne til å sovne er uklart.

Trening øker stresshormoner

De fleste mennesker med kronisk søvnløshet har økte nivåer av stresshormoner i blodet, noe som tyder på at de er unormalt sensitive for stress. Jo høyere nivå av stresshormoner, jo verre vil det bli å få sove. Trening øker i utgangspunktet nivået på slike stresshormoner, men flere timer etter en treningsøkt vil nivået ha sunket vesentlig.

Tiden det tar å redusere stresshormoner i kroppen varierer fra person til person. Vi er alle forskjellige, og kroppene våre vil reagere ulikt på trening sent på kvelden.

Test deg selv

1) I to uker skal du trene tett opp til leggetid. Hver morgen rangerer du kvaliteten på søvnen på en skala fra 1 til 10.
2) De neste to ukene skal du trene om morgenen eller på tidlig ettermiddag. Hver morgen rangerer du kvaliteten på søvnen på en skala fra 1 til 10.
3) Hver uke legger du sammen de karakterene du har gitt søvnen din, og deler på antall karakterer. Dette vil gi deg et snitt for hver uke.

En slik test kan gi deg en pekepinn på når kroppen din har best av å trene med tanke på nattesøvnen.

Les mer på Treningsmagasinet.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning