- Ikke sunnere middager før

Mange tror at maten var sunnere når mor var hjemme hele dagen og regjerte ved grytene.
- Det er ikke nødvendigvis tilfelle, mener forsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning, SIFO.

Publisert Oppdatert
Hun har skrevet flere rapporter om norske middagsvaner og mener at knapphet på tid har fått oss til å tenke annerledes.

- Når både mor og far er i full jobb, tvinger det oss til å finne nye metoder å lage mat på. Snarveier er tillatt, og det er lov til å trikse og mikse. Samtidig er middagen fortsatt et fast punkt i hverdagen som det stilles høye krav til.

Tiden vi totalt bruker på å lage og spise middag holder seg stabil.

Flere spiser middag

- I hverdagen er det viktig å kunne lage god, næringsrik og sunn mat kjapt. Woken, der vi steker og freser både kjøtt og grønnsaker, har revolusjonert måten vi lager mat på, sier Bugge.

For noen tiår siden var det vanlig at grytene putret i flere timer, mens mor var hjemme. Nå skal middagen være klar på under en halvtime på hverdagene. Billige råvarer er ikke lenger avgjørende, vi kjøper det vi har lyst på.

- Dermed blir det mer renskåret kjøtt og mindre utblandede og bearbeidede varianter. Og vi er blitt flinke til å spise grønnsaker til middag. Så på mange vis er middagene mer varierte nå enn før og minst like sunne.

- Interessen for matlaging er stor i befolkningen. Det vitner alle tv-programmer og bøker om mat om. Mange nordmenn vet mye om mat og matlaging. Endringene i våre middagsvaner har også ført til at det er flere enslige enn før som spiser et varmt måltid om dagen.

Kylling i skuddet

Ingen andre råvarer kan matche kyllingens vekst på norske middagsbord de siste årene.

- Vi opplever at spesielt yngre vil ha magert og rent kjøtt som de kan bruke i en rekke ulike typer retter. Det er nok en hovedgrunn til at fersk filet av kylling på få år er blitt vinneren på norske middagsbord, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Men også kyllinglår og hele, grillede kyllinger er populære som aldri før, og Kringlebotn tror kjøttdeig av kylling vil bli en slager de neste årene.

- Vi nordmenn har en forkjærlighet for matretter med kjøttdeig, og nå finnes det alternativer som er sunnere, med mindre fett enn den tradisjonelle varianten. Kjøttdeig av kylling er like anvendelig som kjøttdeig av storfe og svin, sier Kringlebotn.

Kjøttdeig er ofte en ingrediens i de mest populære utenlandske matrettene i Norge; pizza, taco og pasta.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning