Ikke spis dette når du ammer

Det er ikke bare under graviditeten du bør passe på hva du spiser.

Ikke spis dette når du ammer
Ikke spis dette når du ammer
Publisert Oppdatert
For ammeperioden gjelder det samme som under graviditeten - du har behov for mer mat, for å veie opp for næringsstoffene du skiller ut i morsmelken. To skiver brød med pålegg og to glass skummet melk hver dag gir nok energi til melkeproduksjonen.

Sunt og variert

Generelt anbefales det et variert og sunt kosthold til ammende, akkurat som for gravide. Grovt brød, frukt og grønnsaker, magre melkeprodukter, egg, magert kjøtt, fisk og rikelig med vann og usøtet fruktjuice er gode eksempler. I tillegg anbefales det at man tar tilskudd av vitamin D i form av tran.

De fleste gravide holder seg oppdatert på hva de bør holde seg unna av mat og drikke. Men visste du at det finnes tilsvarende råd for ammende?

Vær forsiktig med dette:


Kaffe, te og cola

Opptaket av jern hemmes av kaffe og svart te. I tillegg kan et høyt inntak av koffein fra kaffe, te, cola eller andre koffeinholdige drikker i ammeperioden gjøre barnet irritabelt og gi det søvnforstyrrelser hos barnet. Drikk derfor dette mellom måltidene, eller erstatt det med fruktte, vann eller juice.

Et høyt inntak av ammete kan være uheldig for banet, så ikke drikk mer enn 1-2 kopper om dagen.

Søtt og fett

Matvarer som inneholder mye sukker og fett gir lite næringsstoffer, og bør derfor ikke utgjøre en stor del av kostholdet. Tørket frukt, nøtter og mandler kan brukes som "sunt snacks".

Alkohol, tobakk, narkotika og enkelte medisiner

Dessverre har ikke kroppen evne til å "sile" ut stoffer som kan være uheldig for barnet. Både nikotin, alkohol, narkotiske stoffer og flere medisiner går over i morsmelken.

Alkoholkonsentrasjonen i morsmelk tilsvarer den man finner i morens blod. Man vet ikke sikkert hvor grensen går for skadelig påvirkning av barnet. Du bør derfor være forsiktig med alkohol når du ammer. Hvis du drikker alkohol, kan du amme før du drikker. Ved å vente en tid før neste amming, vil mengden alkohol i blodet, og derved i morsmelken, reduseres. Et glass vin vil for eksempel gi en promille på 0,3-0,4. Det nedbrytes ca. 0,15 promille per time, slik at alkoholen vil være ute av blodet etter 2-3 timer. Melk kan eventuelt pumpes ut før inntak av alkohol og brukes senere. Det har imidlertid ingen hensikt å pumpe ut melken etter at du har drukket alkohol fordi alkoholmengden i melken hele tiden avspeiler alkoholinnholdet i blodet.

Slanking

Bevisst slanking frarådes fordi det medfører at miljøgifter frigjøres fra fettet i kroppen og går over i morsmelken. Ammende bør ikke ta CLA-slankepreparater fordi det reduserer fettinnholdet i morsmelken. Det er uheldig for barnet.

Mat med radioaktiv forurensning

På grunn av forurensning etter Tsjernobylulykken kan matvarer fra enkelte områder i Norge, for eksempel reinkjøtt, ferskvannsfisk, sopp og ville bær fortsatt inneholde noe radioaktivitet. Ammende bør ikke få i seg mer enn 40.000 becquerel i året.

Fisk og skalldyr er en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som ammer. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter.

Dette gjelder:
  • Blåkveite over 3 kilo
  • Ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo
  • Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei.
  • Brunmat i krabbe og hummer (hvitt kjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
  • Skjell: Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell. Se også blåskjellvarselet.
  • Eksotisk fisk: Hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk.
  • Tunfisk på boks er trygt.
  • Du bør heller ikke spise måseegg og hvalkjøtt. Enkelte geografiske områder er spesielt forurenset. For disse stedene gir Mattilsynet egne kostholdsråd. Les hvilke steder du bør unngå, og flere generelle advarsler på Matportalens nettsider.

    Kilde: Matportalen.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning