Ikke kok te-vannet

Få gode te-tips her.

Publisert Oppdatert
Te er drikken som har eksistert i flere tusen år, men akkurat nå er te noe av det mest trendy du kan drikke. Det er det flere grunner til.

Først og fremst har helsefokuset blant verdens befolkning toppet seg, man skal være sunn, frisk og vakker døgnet rundt. Og det er her te kommer inn i bildet.

Dusj håret i te!

Forskere har for lengst konkludert med at te er sunt for både kropp og sjel, blant annet kan te skjerpe bevissheten, klarne hjernen og drikken blir brukt både i medisin mot hodepine, dårlig syn, tregt blodomløp og fordøyelsesbesvær. I moderne medisin er fokuset blitt satt på teens positive betydning for:
 • bedre blodsirkulasjon
 • bedre fordøyelse
 • lavere kolesterolnivå
 • et styrket immunforsvar
 • en styrket tannemalje
 • et skjerpet sanseapparat
 • Te benyttes i mange kosmetiske produkter, særlig i hudkremer. Te i skyllevannet gir faktisk en spesiell flott glans om du vasker håret i det!

  Te til maten

  Du finner fire typer te; hvit te, grønn te, halvgrønn og sort te. Smaken for te utvikler seg etter hvert som man drikker forskjellig te og prøver seg frem. Det er vanlig at man i begynnelsen foretrekker aromatisert te, for eksempel Earl Grey, Chai eller mynte-te. I neste stadie nyter man kanskje de sorte, rene teer, før man utvikler sansen for grønne teer. Hvit te blir gjerne omtalt som teens champagne.

Les også: Variere hverdagssminken

Les også: Ekspertens sminketips

Les også: De beste øyenskyggeneEn hovedregel er å bruke milde teer til mild mat og kraftige teer til kraftig og smaksrik mat. Grønne teer passer godt til fisk og lyst kjøtt, parfymerte teer kan passe til ulike desserter. Kinesisk røkt te passer godt til bacon og speilegg eller røkt og grillet mat.

Riktig te-beredning


I utgangspunktet er det enkelt å lage te som smaker godt. Det du trenger er god te, godt vann og en god te-kanne og te-kopp:

1. God kanne, romslig tesil/tefilter

Tekannen må være ren og helst forvarmet. Tesilen eller tefilteret må være romslig og komme godt ned i vannet slik at tebladene får plass til å folde seg ordentlig ut.

2. Godt og friskt vann

Vannet er teens "blod", kvaliteten på vannet er avgjørende for om teens egenskaper kommer godt frem.

3.Vannet skal ikke koke

Den vanligste feilen er at man bruker kokende vann når man lager en kanne eller kopp te. Vannet skal ikke koke, det tappes for oksygen og blir flatt samtidig som den høye temperaturen ødelegger tebladene. Hvis de fleste sorte og semi-fermenterte teer er 95 grader riktig temperatur. For grønne og hvite teer skal vanntemperaturen være fra 60 til 80 grader.

4. En teskje per kopp te

Du trenger 2,5 gram (cirka en teskje) sort te for hver kopp og litt mer for grønne og halvgrønne teer.

5. Trekktid - ikke for lang, ikke for kort

Mye god te ødelegges med for lang eller for kort trekketid. Teen blir varm og bitter. For kort trekketid gir te uten aroma. Vanlig sort te skal trekkes i 3-5 minutter, så skal tebladene fjernes. Bruk tefilter eller en dyp tesil. Grønn te skal trekkes i 1-3 minutter, halvgrønne teer trekkes i 5-7 minutter og hvite teer i 8-12 minutter.

Kilde: Le Palais Des Thes, Oslo te220- tedrikk220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning