Hva bør ammende unngå å spise?

Selv om du har født bør du dessverre fortsette å være forsiktig når det gjelder hva du spiser og drikker, siden endel matvarer inneholder stoffer små barn ikke har godt av.

Publisert Oppdatert
Små ømfintlige babymager tåler ikke alt det vi voksne kan spise og drikke, og noen matvarer kan være direkte farlige for spedbarn. Mattilsynets liste gir en god pekepinn på hva du bør være forsiktig med.

Noen typer sjømat

Fisk er sunt, også for ammende, og det er helt ok å ha et kosthold med fisk både til frokost, lunsj og kvelds. Skalldyr er også stort sett ok. Grunnen til at man bør utvise forsiktighet i forhold til visse fisk og skalldyr er på grunn av at det kan være muligheter for forhøyet andel miljøgifter i fisken.

Generelt kan ammende spise alle former for sjømat bortsett fra:


  • Blåkveite over 3 kilo.

  • Ferskvannsfisk av typen: all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.

  • Fiskelever. Ammende bør heller ikke spise påleggene Svolværpostei og Lofotpostei, som inneholder mye fiskelever.

  • Krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).

  • Eksotisk fisk: hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks er derimot trygt).I tillegg anbefales det at gravide følger spesielt godt med Mattilsynets kostholdsråd når det gjelder fisk og skalldyr fra områder som er kjent som spesielt forurensede. Disse rådene finner du her .

Det anbefales også at ammende unngår hvalkjøtt, fordi dette kan inneholde høye nivåer av kvikksølv.

CLA

Ammende frarådes å bruke CLA-preparater. Hos ammende mødre som bruker CLA-tilskudd går fettinnholdet i morsmelken ned, og dette er uheldig for barnet.

I tillegg bør ammende være forsiktig med:

Koffein

Et høyt inntak av koffein fra kaffe, te, cola eller andre koffeinholdige drikker i ammeperioden er forbundet med symptomer som irritabilitet og søvnforstyrrelser hos barnet. Inntaket av koffeinholdige drikker bør derfor begrenses.

Slanking

Ammende kvinner kan også beskytte barnet mot miljøgifter ved å unngå bevisst slanking. Det er naturlig å gå ned i vekt i ammeperioden, men bevisst slanking bør unngås fordi større mengder miljøgifter da frigjøres fra morens kroppsfett og kan gå over i morsmelken.

Alkohol, tobakk, narkotika og enkelte medisiner

Dessverre har ikke kroppen evne til å "sile" ut stoffer som kan være uheldig for barnet. Både nikotin, alkohol, narkotiske stoffer og flere medisiner går over i melken.

Noen gravide er bekymret for om de kan spise honning, enten naturll eller via matretter med honning i. Spedbarn skal ikke ha honning, da den inneholder en bakterie som er særlig farlig for barn under 12 måneder. Det er imidlertid ikke farlig for ammende å spise honning.

Kilde: matportalen.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning