Hundebry

Har du akkurat anskaffet deg hund, og lurer på hvordan det skal gå når du må på jobb og hunden er alene hjemme? Noen få hunder bjeffer, uler og herjer vilt, men problemet kan heldigvis løses.

Publisert Oppdatert
Å få en valp i hus er omtrent som å få en liten baby. Han krever konstant oppmerksomhet, og lar deg ikke få være i fred noen tid på døgnet. Det er selvsagt hyggelig å ha en liten firbent en som er avhengig av deg, men hva skjer når du skal på jobb?

Heldigvis sover de fleste hunder når de er alene hjemme. Noen få går helt av skaftet, og gjør det de kan for å bite og rive i stykker det som måtte komme på deres vei. Kristin Aukrust og Siv Aslaksen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap har videofilmet 20 hunder i minimum 4 timer i 2 dager, alene og i deres vante hjemmemiljø, for å kartlegge hvordan hundene oppførte seg når de hadde huset for seg selv.

De fleste hundene tok alenetiden med stor ro.

- Alle hundene sov mesteparten av dagen, i gjennomsnitt 84,6 prosent av tiden. Også i våken tilstand lå de fleste i ro, i gjennomsnitt lå de 95,3 prosent av tiden, forteller forskerne.

To av hundene fikk derimot problemer, og ødela gjenstander de ikke fikk lov til å røre.
Trenger ikke henge sammen med mistrivsel

Forskerne understreker at denne aktiviteten ikke behøver å bety at hunden misliker å være alene, det kan være like sannsynlig at hunden er plaget av helseproblemer, kløe i tennene eller annet.

- Kanskje er noen raser mer disponert for separasjonsproblemer, men det finnes ikke gode studier på dette ennå. Derimot vet vi at separasjonsproblemer kan oppstå når som helst i hundens liv, sier Kristin Aukrust.

Hvis problemet allerede har oppstått er det dessverre vanskelig å gjøre noe med, men ikke umulig. Den største utfordringen er at hunder har forskjellig motivasjon for «hærverket». Og hva denne motivasjonen er, det er det slett ikke lett å finne ut. Felles for alle hunder er det uansett at de er avhengige av faste rammer og rutiner. Det at eieren får ny jobb, flytter eller til og med får seg ny partner kan være den utløsende faktor. Forsøk derfor å holde faste rammer rundt hverdagen til hunden.

Enklere å forebygge

Det som imidlertid er helt sikkert, er at det er lettere å forebygge enn å kurere. En liten valp har ikke grunnlag for å forstå hva det vil si å være alene hjemme, og må få opplæring for å klare å takle det.

Forskerne mener at oppdretterne har det grunnleggende ansvaret, siden god sosialisering skaper trygge og harmoniske valper. Videre må den nye eieren fortsette opplæringen med en gang valpen er i hus.

Oppskriften på en rolig og harmonisk valp er følgende:

-La hunden bli trygg på sine nye omgivelser
-Øv gradvis, og begynn ikke for hardt. For mye alenetid kan ødelegge læringen.
-Uansett hva valpen gjør når den er alene; ikke straff den!
-Generelt må negative opplevelser unngås.

Husk at en valp krever mye tid og energi, og skaff deg for all del ikke et firbent familiemedlem om du ikke er sikker på at du har kapasitet.

Foto: dreamstime.com
Kilde: forskning.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning