Høysnuevaksine på vei

Har du allerede begynt å grue deg til allergisesongen? En ny høysnuevaksine kan gjøre hverdagen enklere for deg med tett nese og rennende øyne.

Publisert Oppdatert
Det forskes stadig på nye metoder for å gjøre allergisesongen mer behagelig for alle de nysende og øyedryppende allergikerne verden over. Forskere ved Johns Hopkins University School of Medicine har utviklet en vaksine som så langt har gitt lovende resultater.

25 allergiske forsøkskaniner meldte seg som prøvekaniner. Av disse fikk 14 prøve vaksinen, mens de 11 andre fikk placebosprøyter. Pasientenes symptomer ble deretter nøye overvåket over to år. Alle symptomene ble loggført, for eksempel hver gang pasientene nøs eller opplevde at nesen rant.

Etter kort tid så forskerne et skille mellom de to gruppene. Forsøkspersonene som hadde fått vaksine opplevde en redusering i antall symptomer på hele 60 % sammenliknet med de som fikk placebobehandling.

Det mest overraskende var at effekten holdt seg i høysnuesesongen året etter, selv om forsøkspersonene ikke fikk mer vaksine.

Langvarig virkning

Tidligere høysnuevaksiner har innebært behandling over en fire-fem års periode. Den nye vaksinen ser ut til å fungere tilfredstillende etter et seks ukers vaksinasjonsprogram, og vil i følge forskerne bak vaksinen føre til at allergikere kan oppleve langvarig bedring.

Peter Creticos, lederen av forsøket, er i full gang med å gjøre forsøk med et større antall forsøkspersoner.

- Vårt håp er å kunne tilby en langvarig kur mot høysnue og andre kroniske betennelsessykdommer, sier Creticos.

Kilde: forskning.no i_202916

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning