Hormonbomber på nett

Det går gjerne hett for seg når gravide damer benker seg foran sine respektive PC-er for å diskutere svangerskapsplager, amming, fødsler og annen moro. Hva er det med internett som gjør at disse tikkende bombene stimler sammen i det ene graviditetsforumet etter det andre?

Publisert Oppdatert
Skrevet av Liv-Inger Resvoll

Internett er helt klart en kilde til informasjon for dagens gravide. På nett finner du svar på det meste. Blant annet kan du ved å lese om mulige svangerskapsplager stille forberedt når de ekle plagene dukker opp. Og plagene, de har ofte en tendens til å dukke opp bare kort tid etter at du har lest om dem. Tilfeldig? Neppe. Du kan også lese om fosterets utvikling fra uke til uke, se bilder av små barn i mors liv, se fødselsvideoer og finne masse annet snadder. Internett er gravides Utopia.

Ymse nettsteder
Det finnes et utall av nettsteder myntet på gravide. Disse inneholder gjerne artikler om svangerskapet, skrevet av både fagpersonell og av x antall selverklærte, hjemmeværende eksperter. Men viktigst av alt, på nett finner du en rekke diskusjonsforum for gravide. Og det er disse jeg har lyst til å snakke om.

Diskusjonsforumene trekker til seg både førstegangs- og flergangsgravide. De som har vært gravid før har selvsagt en fordel. For ikke bare sitter de inne med større kunnskap om det å gå gravid, de kjenner også gjerne diskusjonsforumets hemmelige koder. De vet hvordan man bør opptre for å bli akseptert av de andre brukerne. Og dette med aksept er viktig. For mange av forumene opererer med egne ryktebørser. Her kan brukerne opparbeide seg enten et godt eller et dårlig rykte. Hvilken misjon har så disse børsene? Ja, den som bare visste det.

Ulike motivasjon
Men så er det det da, at alle de gravide ikke nødvendigvis er på diskusjonsforumene av samme grunn. Noen er der utelukkende for å kysse og klemme. For å trøste de som sliter med kvalme og bekkenløsning og åreknuter og jeg vet ikke hva. Andre igjen oppsøker gjerne forumene for å diskutere politikk, snakke om barneoppdragelse eller for å si akkurat hva de mener om småbarnsmødre som dasser rundt i en sliten joggedress i et helt år etter fødselen. Når disse ulike brukerne møtes til debatt blir det gjerne full kræsj.

Mange ser ut til å glemme at internett faktisk er et åpent medium hvor hvem som helst kan være hvem som helst og skrive hva som helst akkurat når det passer. De fleste forum har regler, men ikke en regel i verden kan forhindre konflikt når en som bare vil ha kyss, klapp eller klem får en krass reaksjon fra en bruker som elsker å skape debatt. Det er så man nærmest kan se hormonene flagre rundt foran PC-skjermen når man leser enkelte diskusjoner. Enkelte ganger blir man oppgitt, mens man andre ganger rett og slett lar seg underholde. Og ikke minst, så hender det jo at man lar seg rive med selv innimellom også da.

Gode bekjentskaper
Det er nesten utrolig hvor godt kjent man kan bli med andre nettbrukere ved å bruke et diskusjonsforum jevnlig. Man deler gjerne gleder og sorger, og ender ofte til slutt opp med å møte hverandre ansikt til ansikt. Mange av forumene inviterer til treff for gravide. Treffene gir gravide en unik mulighet til å treffe andre i samme situasjon som en selv. Og dette skal de gravides ikke-gravide venner være glad for, for ved å møte andre med magen oppunder haka kan jentene få utløp for sitt behov for å snakke om kvalme, økt utflod, manglende sexlyst og det er ikke måte på. Selv er jeg i alle fall veldig takknemlig for de venninnene jeg har fått ved å bruke et graviditetsforum på nett. Og jeg er sikker på at mine bekjente er veldig takknemlig for at jeg har funnet noen andre å plage med mitt snakk om gulp og bæsj og andre kroppsvæsker.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning