Hold orden på gjelden

De fleste av oss har både mye gjeld og flere lån. Hvordan bør vi organisere gjelden vår? Hvilke lån lønner det seg å nedbetale først? Hvilke må prioriteres hvis vi ikke har råd til å betjene alle?

Publisert Oppdatert
Boliglån, billån, studielån og forbrukslån er bare noen av de lånene vi er nødt til å forholde oss til. Lånene har vanligvis forskjellige renter, gebyrer, løpetid og sikkerhet. Her kommer tipsene for hvordan du bedre kan leve med lånene dine:

Kvitt deg med de dyreste lånene

Boliglån med god sikkerhet er det billigste lånet. Har du gode sikkerhetsmarginer på boliglånet og dyre forbrukslån, lån mer på boligen og gjør opp de andre lånene. Kostnader du har i forbindelse med en slik refinansiering, som takst og gebyrer, gir skattefradrag.

Sikkerhet

Studielån er usikret. Du slipper å "bruke opp" sikkerheten du har i boligen på studielånet. Har du på sikt lyst på en litt dyrere bolig og har både boliglån og studielån, lønner det seg å prioritere nedbetaling av boliglånet. Jo mindre du trenger å låne av kjøpesummen ved neste boligkjøp, jo lettere er det å finansiere den fremtidige drømmeboligen. Billigere blir det også.

Skilsmisse

Gjeld tatt opp av en av ektefellene før ekteskapet og som ikke er nedbetalt ved skilsmisse, må vedkommende ektefelle ta med seg videre. Når vi vet at det er over 50 prosent skilsmisse, kan det være lurt å prioritere nedbetaling av egen gjeld i løpet av ekteskapet¿

Betalingsproblemer?

Har du betalingsproblemer som følge av fødsel, sykdom eller arbeidsledighet, er noen banker lettere å samarbeide med enn andre. Lånekassen gir i slike tilfeller avdragsfrihet. Det kan også være aktuelt med rentefritak.

Avdragsfrihet

Er økonomien din stram, kan du vurdere avdragsfritt lån. Da betaler du kun renter. Gjelden reduseres ikke, men så lenge boligmarkedet fortsetter å stige, øker din egenkapital.

Død

Hva skjer med gjelden hvis du dør fra ektefelle/samboer og barn? Studielån slettes ved lånetakers død. Øvrige lån overtas av arvingen. Er det viktig for deg å sikre arvingers gjeldssituasjon ved egen plutselig død? Da bør du prioritere nedbetaling av annen type gjeld før studiegjeld gjøres opp. Gjeldsforsikring på annen type gjeld kan også vurderes.

Les mer om kvinners rettigheter og økonomi på Kvinnesiden.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning