Hold formen i romjulen

Kvinneguidens treningsekspert forteller deg hvordan du vedlikeholder formen i romjulen.

Publisert Oppdatert

Les mer på Gympartner.noI julen bryter man ut av daglige rutiner og tradisjonene tar over, dermed kan det også være vanskelig å holde på formen. Men det er faktisk mulig å både kose seg, og samtidig bevege seg i ferien.

30 minutter hver dag

Kvinneguidens treningsekspert, Personlig Trener og Livsstilscoach ved Gympartner, Line Marion Nielsen Kjøniksen, mener at man også på vinterstid ikke bør glemme å benytte seg av treningsmulighetene man har utendørs.

- Langrenn er en god treningsform som aktiverer hele kroppen, man kan også kombinere det med tid med familien. En gåtur i høy snø med tempo gir også fantastisk trening for rumpe og lår, sier hun.

Line Marion Nielsen Kjøniksen på Kvinneguiden!


Vår faste treningsekspert er Line Marion Nielsen Kjøniksen. Line Marion har en mastergrad innen psykologi, coaching og ledelse, og er i tillegg utdannet personlig trener fra Norges Idrettshøyskole, med utdypning innen trening for gravide og skadede.


Coach og motivator

Line Marion jobber som personlig trener, livsstilscoach/motivator og driver nettstedet Gympartner.no.

- Ellers kan man jo ta en tur på treningssenteret, de aller fleste har gode åpningstider også i julen. Er du bortreist har mange hoteller treningsfasiliteter. Eller du kan benytte det du har tilgjengelig i egen stue. Spesielt hvis det er sprengkulde ute kan en lett styrkeøkt innendørs være et godt alternativ, fortsetter Line Marion.

Det er klart det er lov med en treningspause når du føler at du trenger det, men om pausen kommer fordi du har mistet motivasjonen, mener Line Marion at du kan finne tilbake til motivasjonen ved å planlegge og sette av tid til treningen.

- Vil du passe vekten eller unngå å føle deg slapp og tung i kroppen etter all fet julemat og snacks, er trening den beste måten å bekjempe dette på. Det burde være motivasjon nok i seg selv å kunne gå et nytt år i møte full av liv, der du er opplagt og "lett i kroppen", tipser Line Marion.

Treningseksperten mener at du bør være i moderat fysisk aktivitet minst 30 minutter daglig, også i julen.

- Hvor mye du bør trene for å holde formen ved like, avhenger av hvor mye du pleier å trene til vanlig. Trener du lite eller ingenting vil et par økter i uken ala en times tid ha god effekt. Trener du hardt eller mye kan du som en tommelfingerregel halvere mengden, men du bør opprettholde intensiteten, sier hun.

Mat i julen

Hvis du blir slapp og ikke orker noe særlig på grunn av mye fet mat og alkoholholdig drikke, bør du revurdere inntaket ditt, mener treningseksperten;

- Julen bør være en koselig høytid med tid til å pleie familie, venner og egen fysisk og psykisk helse og ikke et fyllekalas flankert av ribbefett. Forsøk å unngå å spise bare for å spise! Ta litt av alt, så du får en smakebit, men lytt til kroppens signaler i julen som ellers. Spis når du er sulten og stopp når du er mett. Det siste er kanskje det vanskeligste. Men forsøk å kjenn på metthetsfølelsen din og gi deg mens leken er god! Og husk at det finnes sunn julesnacks også, julenøtter og klementiner kan fint erstatte noen fete julekaker, mener Line Marion.

Tren i stuen

Noen treningsøkter i egen stue i julen kan fint holde formen ved like og det er mange gode øvelser å velge mellom. Her er Line Marions tips:
  • Varm opp med en liten rask gåtur og/eller ulike kondisjonsaktiviteter som høye kneløft, spark opp bak, step-up, sidehopp, spensthopp og lignende i 5-10 minutter eller lengre om du vil fokusere mer på kondisjonstrening.
  • Statisk knebøy mot vegg. Varier gjerne beinstillingen fra smalt til bredt - husk at tær og knær skal peke i samme retning.
  • Gående utfall opp trapp. Bruk gjerne en ryggsekk for å legge på belastning.
  • Push-ups. Både bredt og smalt grep.
  • Dips på benk.
  • Mageliggende skulderløft og rygghev.
  • Planken og ulike variasjoner av sit-ups.


Les mer på Gympartner.no

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning