Hold deg slank – bli gravid.

Hvis du forsøker å bli gravid, bør du holde vekta. Ny forskning viser at dersom du er overvektig eller fet, har du minimal sjanse for å bli gravid.

Publisert Oppdatert
- Det viktigste for kvinner er å fokusere på sunn kost og mosjon, mener seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssykehus, Ingrid Borthen.

Nettstedet forskning.no skriver at hvis både kvinnen og mannen er betydelig overvektig eller direkte fet, er risikoen nær tre ganger så stor for at det tar lang tid å bli gravid.

Fedme øker faren

Ny forsking i Danmark viser at fedme øker faren betydelig. Aarhus Universitet, Københavns Universitetshospital og Århus sykehus har fulgt 47 835 par i tidsrommet 1996 til 2002.

Studien er publisert i Human Reproduction, det ledende europeiske tidsskriftet for forplantning og fruktbarhet.

Et hovedfunn i den danske studien er at sterkt overvektige par har nær tre ganger så høy risiko for å måtte vente lenger enn ett år før kvinnen klarer å bli gravid, sammenlignet med normalvektige par. I så fall øker ikke overvekt og fedme bare faren for å pådra seg livsstilsykdommer som diabetes 2 og hjerte/karsykdom.

Forskerne har hentet sitt utvalg fra en nasjonal studie av gravide kvinner og barna deres, som omfattet mer enn 100 000 kvinner i perioden 1996-2002.

Etter fire intervjurunder hadde forskerne eliminert alle par der en sykdom kunne påvirke kvinnenes vekt og fruktbarhet, samt tilfeller der donert sæd ble brukt. Slik stod forskerne igjen med data fra de 47 835 parene.

Siden studien bare omfattet par som til slutt lyktes med å bli gravide, gir den ikke noe grunnlag for å si noe om forholdet mellom kroppsmasseindeks og sterilitet.

Svangerskapsproblemer

Doktor Borthen ved Kvinneklinikken forteller at mange overvektige kvinner som ønsker å bli gravide, lider av PCOS-syndromet som oppstår når eggstokkene produserer for mye mannlige kjønnshormoner. I tillegg får man en økt produksjon av østrogen. Dette fører til at eggene som skulle modnes i eggstokkene ikke får modnet skikkelig, men blir til væskefylte hulrom (cyster) i stedet, og eggløsning uteblir, noe som fører til lav fertilitet.

- Overvektige kvinner blir utsatt for større risiko på generelt grunnlag når de går gravide. Det er for eksempel større sjanse for å få svangerskapsdiabetes, blodpropp og svangerskapsforgiftning. Dessuten kan det oppstå flere komplikasjoner under fødselen, forklarer Borthen.

Så lenge gravide kvinner holder seg til sunn mat og mosjonerer regelmessig, mener legen at kvinnene kan unngå en betydelig vektøkning i svangerskapet og holde seg på et normalt nivå. Til overvektige kvinner som forsøker å bli gravide, råder hun;

- Jeg vet det ikke er lett, men forsøk å gå ned i vekt, sier Borthen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning