Helse i hvert slag

Golf er ikke bare for rike eldre menn. Jevnlige runder med golf kan faktisk være nok til å holde helsa vedlike. Både fysisk og psykisk.

Publisert Oppdatert
Hører du ordet golf, tenker du kanskje slapp hobby for middelaldrende menn med pondus og dårlig kondisjon. Sannheten er at golf også kan ha en fortreffelig helseeffekt - ikke minst på middelaldrende menn med pondus og dårlig kondisjon.

- Helsegevinsten av å spille golf er utmerket! påpeker professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole, Roald Bahr.

I en undersøkelse nylig utført av det amerikanske magasinet Golf Digest svarte 90 prosent at de fysisk følte seg bra eller strålende etter en runde med golf. 93 prosent følte seg bra eller strålende mentalt.

- Den store forskjellen i helsetilstand går mellom de som bare sitter stille, og de som trimmer litt, fortsetter Bahr.

- Jevnlige runder med golf er tilstrekkelig til å redusere risikoen for hjerte-karsykdommer og flere andre livsstilsrelaterte plager. Man trenger ikke trene hardt for å oppnå en betydelig helseeffekt.

Kaloriforbrenner

For noen år tilbake var Bahr med på en måling der man sjekket de fysiske utfordringene ved å gå 18 hull på en golfbane. Til sammen ble det gått i 290 minutter, 42 av disse minuttene var såkalt høy aktivitet. På en slik runde vil en mann på 80 kilo forbrenne rundt 1600 kalorier.

- Mange lar seg motivere av den lille, hvite ballen, og går en mye lengre strekning enn hvis de bare hadde gått tur, forklarer Bahr.

- En annen positiv side med golf er at det er en livsløpsidrett - en idrett folk kan holde på med hele livet, og som de gjerne også faktisk holder på med hele livet. Særlig folk litt opp i årene vil nok merke at golfslagene er med på å holde både kondisjon og rygg og skuldre i stand.

Det er ikke gjort noen grundige norske undersøkelser på helseeffekten av å spille golf, men en finsk undersøkelse publisert i det anerkjente tidsskriftet "The American Journal of Medicine" viser at golfspilling har god effekt både på vekt, kolesterol og blodtrykk.

En gruppe menn i alderen 48 til 64 år ble bedt om å spille golf 2-3 ganger i uka i 20 uker. Resultatet var en gjennomsnittlig vektnedgang på 1,4 kilo og redusert livvidde med 2,2 cm. Testpersonene hadde også fått bedre kolesterol, tendens til lavere blodtrykk og holdt lenger ut på tredemølla.

Trivselstrim

Golfspillingens innvirkning på psykisk helse og velvære skal heller ikke undervurderes. I fjor startet det treårige prosjektet "Golf - Grønn Glede", et samarbeid mellom Norges Golfforbund, Kreftforeningen, LLH og If.

- Vi ønsker å sette fokus på golfens helsebringende effekt, sier prosjektleder Lise Bjørnstad.

I år er i alt 22 ulike golfklubber med på prosjektet. Klubbene velger selv hvilken målgruppe de vil rette sin innsats mot, og har valgt alt fra kreftpasienter til mennesker med rusproblemer.

- Tilbakemeldingene fra fjorårets deltakere har vært veldig positiv. Enkelte sier de har fått en helt ny tilværelse. Ikke minst har de fått et sosialt miljø som ramme rundt sin fysiske aktivitet, understreker Bjørnstad.

Men til tross for gode helseeffekter, står ikke alt bare bra til med golferne. I Golf Digest sin undersøkelse veide to tredeler av de spurte golferne mer enn anbefalt. 23 prosent hadde for høyt blodtrykk, 22 prosent for høye kolesteroltall.

Foto: Therese S. Borge i_184858

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning