Harry forskning

Harry Potter studerer på Galvort høyere skole for hekseri og trolldom. På andre høyskoler og universiteter studerer man Harry Potter.

Publisert Oppdatert
Nok en Harry Potter-film står for døren og spørsmålene er mange. Får han seg kjæreste? Dukker Voldemort opp? Blir det noe rumpeldunk? Og hvordan står det egentlig til med intertekstualiteten, samfunnskritikken og de psykoanalytiske perspektivene?

Harry Potter som forskningsfelt har vokst raskt. Kun åtte år etter at den første boka kom ut, har utallige akademikere i en rekke land satt både litterære, religiøse, sosiologiske, økonomiske, psykologiske og samfunnsteoretiske aspekter ved fenomenet under sin vitenskapelige lupe. Hvorfor det?

- Det var rett og slett fordi jeg elsker bøkene.

- Slik forklarer June Anette Solberg hvorfor hun valgte å skrive sin hovedfagsoppgave i biblioteks- og informasjonsstudier om intertekstualiteten i "Harry Potter og Føniksordenen".

Der viste hun blant annet hvordan JK Rowling lånte/stjal/siterte elementer fra både JRR Tolkiens "Ringenes herre" og Roald Dahls "Heksene".

- I "Heksene" er for eksempel hovedpersonen foreldreløs, og han overlever en bilulykke med et kutt i pannen. Harry Potter er også foreldreløs og han blir fortalt at arret han har i pannen skyldes et bilkrasj.

Solberg er blant de mer ihuga entusiastene, og driver to av landets største fansider for Harry Potter på nettet, nemlig The Daily Prophet .

Popkultur

- Tidligere fnøs mange av forskning på populær litteratur, og satte seg på sin høye akademiske hest, forteller Einar Bjorvand.

Han underviser i engelsk ved Universitetet i Oslo. Der har han blant annet veiledet en student i mål med en hovedfagsavhandling om samfunnskritikken i Harry Potter-bøkene.

- Rowling hakker løs på byråkrati, materialisme, journalister og mye annet, men kritikken stikker ikke altfor dypt. Hun er nok for harselerende til å bli tatt helt seriøs som samfunnsrefser.

Selv er Bjorvand mest interessert i JK Rowlings bøker som fantasy-litteratur, og han har analysert hennes dramaturgiske teknikker i artikkelen "Harry Potter: Avsløring og tilsløring".

- I dag er det blitt mer aktuelt for forskere å finne ut hva og hvorfor folk leser. Når ungdom som ellers ikke tar i en bok, knapt klarer å vente til neste murstein om Harry Potter er i bokhandelen, må dette i seg selv være et interessant fenomen, mener Bjorvand.

Åndelighet

Johan Mjønes liker Harry Potter-bøkene godt, men det var ikke den viktigste grunnen til at han valgte å skrive en hovedoppgave i litteraturvitenskap titulert "Harry Potter og det doble publikum: en retorisk, psykoanalytisk og teologisk tilnærming til det onde og det gode i 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'".

- Barnelitteratur - ikke minst den populære - blir ofte ignorert av litteraturvitenskapen, og det var en av årsakene til at jeg valgte å fordype meg i Harry Potter, forteller Mjønes.

Det han ville studere, var noe så uangripelig som appell. Hva det er som har gjort Potter til en så ekstrem suksess. Han mener fenomenet kan studeres innen både litteraturvitenskap, språkforskning, samfunnsteori og sosiologi. Men også, og ikke minst, innen teologi.

- I en verden uten teologisk, metafysisk overbygning kan nemlig fenomener som "Harry Potter", "Ringenes herre" og "Star Wars" tilby folk en viss form for åndelighet, mener Mjønes etter å ha lest Potter inngående med både retoriske, psykoanalytiske og teologiske briller.

En annen viktig grunn til at Mjønes ble interessert i Potter som mulig forskningsfelt, var hans 13 år yngre bror.

- Lillebror hadde sett helt andre ting enn meg i bøkene. Jeg skjønte at det jeg hadde betraktet som kun et popkulturelt fenomen, var noe mye mer.

Internasjonale konferanser

Harry Potter er blitt noe mer, ja - og et tegn på at et forskningsfelt er i ferd med å etablere seg, kan for eksempel være at det får sine egne seminarer, konferanser og akademiske artikkelantologier. Harry Potter har det meste.

- Jeg har dessverre ennå ikke kommet meg på noen av de internasjonale Harry Potter-konferansene som er blitt arrangert, men satser på den i København neste juli, sier June Anette Solberg.

Men lenge før den tid må hun nok stryke sin genuine Galvort skoleuniform - med kappe og det hele. For den skal hun selvsagt ha på 18. november til premiereforestillingen av "Harry Potter og ildbegeret".

"Harry Potter og ildbegeret"

* Originaltittel: "Harry Potter and the Goblet of Fire"

* Storbritannia 2005, 157 minutter

* Aldersgrense 11 år

* Regi: Mike Newell

* Med: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Eric Sykes, Timothy Spall, David Tennant, Mark Williams, Maggie Smith, Alan Rickman, Brendan Gleeson, Gary Oldman

* Harry studerer til trollmann ved Galvort på fjerde året, og truende tegn tyder på at hans erkefiende Voldemort er i anmarsj. En prestisjetung trollmannsturnering står for døren, og Harry skal delta for sin skole, selv om han er altfor ung.

* Norgespremiere 18. november

Potter for proffe

* På Eulenfeder.de finner du en skremmende lang liste med bøker, artikler og rapporter om alle tenkelige og utenkelige aspekter ved den vesle trollmannen og hans suksesshistorie.

* Den siste helgen i juli i år deltok akademikere fra 20 land på en konferanse om Harry Potter ved universitetet i Reading, Storbritannia .

* I oktober satte Potter-forskerne hverandre i stevne fem dager til ende i Massachusetts, USA på konferansen The Witching Hour .

* I juli neste år vil så Dansk Harry Potter Forening være vertskap for konferansen Patronus i København.

Foto: Ingvald Bergsagel/www.accio.org.uk /Warner Bros./Sandrew Metronome Norge

__________________________________________________________________________

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning