Har bare såååå lyst på!

Er du hundesyk? En kjæledegge kan faktisk gi deg bedre helse. Men, tenk deg godt om.

Publisert Oppdatert
De er søte, rare, lekne, kosete, ville og gjør oss glade, aktive, smilende og sunnere!

Bedre helse

Forskere har for lengst blitt enige om at det å ha hund fører til bedre helse;
 • du beveger deg mer, noe som fører til bedre helse og kondisjon.
 • du kommer deg ut og treffer andre hundeeiere.
 • du har noen å ty til når tiden er tung.
 • du er aldri alene når du har en hund.
Hunden skaper mye glede i huset. Som eier har du alltid noen som holder deg med selskap, noen å ha gode stunder med og ikke minst får hele familien mosjon og blir kjent med nye mennesker.

Tenk over dette

Før du skaffer deg hund, er det imidlertid viktig å tenke over følgende:
 • Kjøp av hund bør være planlagt og gjennomtenkt.
 • I en familie må man huske på at det alltid er de voksne som har ansvaret.
 • Kjøp aldri hund til barna og tro at de klarer å ta vare på den alene, det har barn ikke forutsetninger til.
 • Det å ha hund innebærer et stort ansvar. Hunden er et individ med behov, akkurat som mennesker. Man skal behandle den med respekt og gi den omsorg.
 • Å kjøpe en søt valp på impuls kan by på mange utfordringer for eieren og kan føre til uheldige konsekvenser for hunden.
 • En hund er først og fremst et sosialt vesen. Å ha en hund er et ansvar som på mange måter kan sammenliknes med ansvaret for et barn. Hunden trenger at flokken dens er hjemme og holder den med selskap.
 • Den trenger å bli lekt med eller sysselsatt på en eller annen måte.
 • Hunden trenger at du kommer hjem og tar den ut når den trenger det. Hunden må luftes etter behov flere ganger daglig.
 • Det tar tid å ta vare på en hund - man skal ikke bare gå turer, men også aktivisere hunden mentalt. Hunder har behov for et miljø som er tilpasset dens behov.
 • Alle hunder trenger regelmessig stell, og man skal passe på at hunden er frisk og ikke er til bry for andre. En hund vil forhåpentligvis leve i mange år, og ditt ansvar for dens liv og velferd varer like lenge.

 • Hvilken rase?

  Å finne ut hvilken rase man skal ha, er et personlig valg. Mange tenker gjerne på en bestemt rase og lurer på om den passer for dem. Andre er mer usikre og vurderer flere forskjellige raser før de tar den endelige beslutningen. Men hvordan kan du vite at den ene rasen er best for deg og din familie?

  De viktigste spørsmålene du bør tenke gjennom er:

  - Hva skal jeg bruke hunden min til?
  - Hva har jeg å tilby hunden?

  I Norge er de fleste hunder familiehunder. De lever som et vanlig familiemedlem og deltar på de aktivitetene familien finner på. Er dere friluftsmennesker og beveger dere mye i skog og mark, eller foretrekker din familie å ha det litt bedagelig? Er dere innstilt på lange turer hver dag,
eller vil dere helst ha en hund som nøyer seg med å gå kortere turer i nabolaget? Eller er det primære å ha hund som selskap?

Slike spørsmål er det viktig å stille seg, og man må være ærlig mot seg selv. Kun på den måten får hunden den beste sjansen til et godt liv hos dere.

Allergisikker hund?

Det finnes egentlig ingen raser som er sikre for allergikere, selv om man ofte hevder at bestemte raser er "allergivennlige". Allergien er ofte individuell, og den rasen én allergiker tolererer behøver ikke fungere for en annen. De fleste tror at om hunden har en viss pelsstruktur minimerer dette allergirisikoen. Men, de fleste er ikke allergiske mot hundens pels, men hundens hudavfall og kroppsvæsker.

Tidligere har man trodd at hund i familien øker risiko for at barn kan utvikle allergi, men nyere forskning fra Sverige viser det motsatte. Hund i familien fra barna er små, ser ut til å minske risikoen for både astma og allergi.

Norsk Kennel Klub (NKK), hundeeiernes organisasjon, har utarbeidet en brosjyre til deg som vurderer å kjøpe hund. Den kan du laste ned gratis her.

Kilde: Norsk Kennel Klub Hund-og-kvinne2-220 Hund-og-kvinne3-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen