Grønt valg

Jeg elsker jo kjøtt. Likevel synes jeg folk som velger å leve som veganere, fortjener beundring.

Publisert Oppdatert
For noen uker siden var jeg kokk på en musikkfestival. Et av bandene hadde på forhånd levert en streng liste over hva de kunne spise og ikke spise. De var ekte veganere, altså rører de ikke noe som er av animalsk opprinnelse. Egg, melkeprodukter, gelantin og lecitin var noen av tingene på listen. Virkelig noe å bryne seg på for oss kokker.

Noen veganere velger denne livsstilen på grunn av religiøse eller etiske forhold, andre fordi de mener det er det eneste måten og leve sunt på. Gradsforskjellene er mange: Mest vanlige er kanskje lacto-ovo-veganerne som ikke spiser kjøtt eller fisk, men tillater egg og meierivarer. Såkalte fruitians holder seg unna all mat som er varmebehandlet.

Å leve som veganer er ikke farlig på noe som helst vis. Det viktigste stoffet man vil få mangel på er vitamin b12, som er viktig for celleproduksjonen. B12 finnes bare i animalske varer og må derfor tas som kosttilskudd.

Utover dette må en veganer har bred kunnskap om alt man trenger av næringsstoffer. Soyamelk for proteiner og kalsium. Nøtter for proteiner. Kornprodukter for å erstatte kjøttet som jernkilde.

Det er klart at man vil støte på problemer ved å leve som veganer. Alt fra restaurant- og cafebesøk til skolemat og festlige lag kan bli en utfordring.

Selv prøvde jeg en uke, men sprakk. Kanskje går det bedre med deg, hvis du begynner med dagens gryte?

Grønn gryte

Oppskrift:

¼ blomkål

4 små gulrøtter

½ fennikel

2 vårløk

¼ spisskål

100 g ferske grønne erter og eller hestebønner

2 røde tomater

½ nyløk eller søtløk

2 fedd hvitløk

5 dl grønnsaksbuljong

1 dl hvitvin

½ dl extra virgin olivenolje

2 ss hakkede friske urter som f.eks. kjørvel, basilikum, persille eller estragon

salt og nykvernet sort pepper
4 skiver lyst brød

3 dl solsikkeolje

salt
½ potte basilikum

1,5 dl iskald olivenolje

1 ts sterk sennep

½ tomat uten innmat

2 ss ristede pinjekjerner

½ fedd hvitløk

Framgangsmåte:

Alle grønnsakene renses, vaskes og deles opp i mindre biter, løk i skiver.

Ertene forvelles og halvpartene av dem kjøres i en mikser med 2 ss olivenolje til du får en ertepasta, den skal vi jevne gryta med senere.

Ha litt olivenolje i kjelen, ha i løk, hvitløk, fennikel og gulrøtter, fres dette godt før du har i hvitvin og kraft, la putre i ti minutter og tilsett resten av grønnsakene, la trekke til alt er mørt, rør inn ertepastaen, de hele ertene og resten av olivenoljen. Smak gryta til med knust havsalt og nykvernet sort pepper , dryss i de hakkede urtene.

Loffskivene brytes i små biter og friteres i oljen til de er gyldne og helt sprø, krydre med salt.

I en blender eller food processor kjør sammen basilikum, tomat, hvitløk og pinjekjerner, spe med iskald olje, smaksett med sennep, salt og pepper.

Servere den grønne gryta i dype tallerkener, med sprø brød på toppen, hell over den grønne dressingen.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning