Gravid med spiseforstyrrelser

Om du har eller har hatt spiseforstyrrelser kan lidelsene bli verre når du blir gravid.

Publisert Oppdatert
Spiseforstyrrelser går ikke nødvendigvis over selv om man blir gravid. For noen blir situasjonen til og med verre. Dette viser resultater fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet.

Økende overspising

Forskerne har analysert data fra 41 157 kvinner rekruttert til MoBa. Disse har fylt ut spørreskjema der det er spurt om kvinnene lider av noen form for spiseforstyrrelse.

Fhi.no skriver at spørreskjemaene viser at før graviditeten er det 0,1 % av kvinnene som har anoreksi, 0,7 % av kvinnene som har bulimi, og 3,5 % av kvinnene som har overspisningslidelse.

Under tidlig graviditet synker forekomsten av bulimi til 0,2 % mens forekomsten av overspisningslidelse øker til 4,8 %.

Lav inntekt og utdannelse

Det er ved overspisningslidelse at det vanligste mønsteret er å fortsette atferden inn i graviditeten.

Undersøkelsen viser at når det gjelder overspisningslidelse er det mange nye tilfeller i svangerskapet, og dette gjelder særlig for kvinner med lavere inntekt og utdannelse.

Når det gjelder bulimi derimot er det mange som blir bedre i svangerskapet. De fleste av kvinnene med bulimi rapporterer om færre symptomer under graviditeten, og det er få nye tilfeller av denne lidelsen i perioden.

- Det er viktig at helsepersonell er årvåkne overfor gravide med spiseforstyrrelser, sier stipendiat Cecilie Knoph Berg ved Folkehelseinstituttet til Fhi.no.

- Neste skritt blir å undersøke hvordan det går med kvinnene og barna deres etter fødselen, sier Knoph Berg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning