Gravid med nedfryst eggstokk

Kreft kan føre til nedsatt fertilitet hos både kvinner og menn. Da en dansk kvinne fikk kreft frøs legene ned den ene eggstokken, og nå er hun gravid.

Publisert Oppdatert
Rigshospitalet i Danmark kan sammen med Skejby Sykehus smykke seg med at de har klart noe bare to andre sykehus i verden har klart melder Jyllands-Posten. En kreftsyk kvinne fikk fjernet den ene eggstokken da hun fikk kreftdiagnosen, og etter to år i fryseren ble eggstokken satt tilbake igjen.

Kvinnen var i følge overlege og professor Erik Ernst dypt ulykkelig over at hun som 29-åring trolig kom til å bli steril. Etter at hun ble med på forsøket med å fryse ned eggstokken sin vil hun gjerne fortelle om inngrepet, som har ført til at hun nå er etterlengtet gravid.

-Nå vet vi at vi kan gjøre dette i Danmark. Mange kvinner vil i fremtiden kunne få barn på tross av at de har hatt kreft som barn eller i ungdomsårene, sier Ernst.

Frossen eggstokk våknet til liv

Dagen før sin første cellegiftkur ble kvinnen lagt inn for fjerning av eggstokken. Operasjonen var vellykket, og eggstokken ble skåret i ca 30 mindre deler før den ble fryst ned til - 197 grader. Da kvinnen ble erklært frisk ble deler av eggstokken tint opp og satt tilbake i kroppen. Eggstokkvevet fikk kroppen til å "våkne til live" igjen, og det tok ikke lang tid før hun igjen var fruktbar.

Liknende operasjoner har ved kun to andre anledninger vært vellykkede. Leger i Israel og Belgia har klart samme bragd, men det spesielle med det danske tilfellet er at det frosne vevet ble transportert fra Århus til København, en tur som legene trodde ville ta knekken på eggstokkvevet.

Gjennombrudd

Seniorforsker ved Rigshospitalet, Claus Yding Andersen tror at kvinner over hele verden vil nyte godt av resultatene, siden det muliggjør liknende behandling selv på kvinner som bor langt unna sykehus med nedfrysningsmuligheter.

Foreløpig ser resultatene meget lovende ut. I følge seniorforskeren har 195 danske kvinnelige kreftpasienter fått fryst ned en eggstokk. Seks av dem har fått transplantert vev tilbake, og alle sammen produserer egg og hormoner.

Kilde: Jyllands-Posten, Berlingske Tidende i_176804

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning