Gratulerer med dagen!

Du trenger ikke være hardbarka feminist eller melde deg inn i OTTAR for å hedre dine medsøstre.

Publisert Oppdatert
Men selvsagt er det ikke så galt å kalle seg selv "feminist"! Ordet "feminist" stammer fra det latinske ordet femina, som betyr kvinne. En feminist er en kvinne som er opptatt av kvinnespørsmål, kvinnesak og likestilling mellom kjønnene. De fleste kvinner er gjerne opptatt av akkurat dette, så kanskje vi alle er feminister uten å praktisere det for mye. Men hvis du har lyst å slå et slag for dagen i dag, er det bare til å lese videre.

Vi kvinner har det veldig godt, mye bedre enn for 50 år siden. Vi er iallefall likestilte i Norge - i teorien. Samtidig har vi det vanskelig, vi føler oss ofte utrygge og sett ned på, vi tør ikke alltid å stikke oss frem, og mange steder er det vanskelig for menn å akseptere at en kvinne er like verdifull som en mann, på alle punkter. Vi liker å tro at vi lever i en moderne verden, men ofte viser det seg at vi slettes ikke er kommet lengre enn våre forfedres generasjoner.

I dag, 8 mars, feirer vi Kvinnedagen verden over, og det er forskjellsbehandlingen av kvinner og menn som blir markert.

Opprinnelig var Kvinnedagen ikke 8. mars, men 3. mai. Og som mye annet her i verden har den sin opprinnelse i USA.

Man regner 3. mai 1908 som den aller første kvinnedagen, da sosialistiske feminister i Chicago feiret "Kvinnenes dag" til støtte for kvinnelige arbeidere og i protest mot kvinneundertrykking.

De som først etablerte en markering den 8. mars, var kvinnelige fabrikkarbeidere i St. Petersburg i Russland i 1917. Kvinnene marsjerte ut i gatene i protest mot elendige arbeidsforhold, lave lønninger og matmangel. Denne demonstrasjonen ble opptakten til februarrevolusjonen, der den russiske tsaren ble styrtet.

I noen år ble kvinnedagen alltid feiret på en søndag, men i 1922 vedtok Lenin å gjøre 8. mars til en kommunistisk festdag. I Russland feires dagen nærmest som en morsdag. Omtrent samtidig begynte også norske kvinner å markere dagen.

Lenge var det en kommunistisk festdag, men på 60-tallet ga feministene verden over 8. mars et nytt innhold som ikke var så sterkt knyttet til ytre venstrefløy i politikken.

I 1910 startet opprøret på Den annen Internasjonales Sosialistiske Kvinnekongress i København. Her kjempet de over 100 fremmøtte kvinnene om rettigheter for kvinner, inkludert stemmerett.

I forbindelse med Det internasjonale kvinneåret i 1975 ble 8. mars erklært internasjonal kvinnedag av Forente Nasjoner (FN). Likevel har kvinner og menn både før og etter 1975 kjempet for at kvinner i alle land skal få det bedre.

Størst oppslutning her i landet hadde dagen på slutten av 1970-tallet, da over 20 000 gikk i tog rundt om i hele Norge.

Kilder: snl.no, fn.no, dagbladet.no, aftenposten.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning