Gode råd mot pollen

Norges Astma- og allergiforbund varsler om tidenes pollensesong denne sommeren. Men med forhåndsregler kan allergikere likevel redusere plager og symptomer.

Publisert Oppdatert


Sverre Steinsvåg, professor ved Haukeland universitetssykehus og leder for Legerådet i Norges Astma og allergiforbund, har flere tips til hvordan du kan unngå tretthet, røde øyne og hodepine.

- Følg godt med på pollenvarslene i radio, aviser og på internett. Ta også medisiner med en gang du merker symptomer og gjennom hele sesongen, selv om du føler deg bedre innimellom, sier han.

Unngå kontakt
Steinsvåg sier det er viktig å prøve å unngå direkte kontakt med pollen så mye som mulig.

- Legg ferien til en tid på sommeren og til et sted hvor det er lite pollen i luften, for eksempel fjellet eller ved kysten.

- På dager med mye pollen bør du overveie å være innendørs, lukke vinduene under bilkjøring og unngå å sykle, sier Steinsvåg, som også informerer at det er mulig å kjøpe pollenfiltre for luftinntaket til de fleste bilmerkene.

Lukk vinduet
Et annet tips er å holde vinduene i huset lukket, spesielt på varme, tørre dager. - Luft heller om kvelden for da er pollenutslippet gjerne minst, sier Steinsvåg.

- Unngå også å lufte og tørke tøy ute i disse periodene.

Forverrer symptomene
Steinsvåg sier plagene øker hvis du blir utsatt for irriterende stoffer som tobakksrøk, støv, parfyme og vind. Alkohol kan også forverre symptomene.

- Beskytt deg også mot å bli forkjølet ved å vaske hendene. De fleste forkjølelsesvirus spres ved at vi tar på felles gjenstander og ved håndtrykk.

Medisinsk løsning
Per Roar Eek, produktsjef i det farmasøytiske selskapet Nycomed sier det ikke alltid er like lett å unngå direkte kontakt med pollen.

- Da er apoteket og medisinskapet løsningen. Antihistamin-tabletter er en løsning og Nycomed markedsfører Kestine-tabletter som er den eneste antihistamin som er godkjent for dobbel dosering.

- I tillegg kan avsvellende nesespray og nesedråper, som Rhinox og Zymelin, åpne en tett nese. Dessuten kan du bruke sjøvann eller saltvann til skylling av nesen. Dette fjerner pollen fra neseslimhinnen.

- Dersom nesen er sår eller tørr kan du bruke sesamoljen Rhinoil. Ved munntørrhet kan du bruke Dekadin saliva, en sugetablett med eplesyre som stimulerer spyttsekresjonen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning