Gift, utro og ubeskyttet

Det er ikke ringen det kommer an på. Ektefolk er både mer utro og bruker sjeldnere kondom enn samboere, viser ny undersøkelse. Sommeren er høysesong for utroskap.

Publisert Oppdatert
En fersk undersøkelse, utført av Visendi for Avisenes Pressebyrå, viser at giftermål ikke er noen garanti for evig troskap. Tvert i mot: Utroskap blant gifte er dobbelt så utbredt som for samboere. Mens 26 prosent av de gifte svarte at de har hatt sex med andre enn partneren, var andelen samboere bare 13 prosent. Sannsynligheten for utroskap øker proporsjonalt med hvor mange år man har vært gift.

- Personlig synes jeg det er overraskende at faren for utroskap øker jo bedre kjent man blir med hverandre, kommenterer Simen Fjeld, analytiker i Visendi.

Han tror årsaken kan være at yngre samboere har lavere toleranse i forhold til utroskap enn gifte som har vært sammen i mange år.

- Yngre par er mer strikte, og terskelen for hva som regnes som utroskap er lavere. Et tungekyss kan være nok til at et forhold tar slutt, sier Fjeld.

Farlig holdning

Utroskap og skilsmisse er mer akseptert i dag enn for tjue år siden. At gifte i tillegg er dårligere til å bruke prevensjon overrasker ikke RFSU. Til tross for at unge under 25 skifter seksualpartner hyppig, er de blitt langt bedre til å bruke kondom. Likevel var 2004 et rekordår, både når det gjelder spredningen av klamydia og hiv.

- Utviklingen er skremmende. Vi tror en av årsakene til klamydia-boomen er at de over 35 år, blant annet nyskilte og utro menn og kvinner, har mer tilfeldig sex. De er mer selvsikre og tror de har bedre dømmekraft. Dette er en farlig holdning, advarer Tone-Berit Linto, daglig leder i RFSU Norge.

Sexolog Esben Benestad tror utroskapstallene i undersøkelsen kan stemme.

- Ja, vi er utro. Nei, vi bruker ikke prevensjon. Det er konklusjonen. Da skal man være godt skodd for å takle de følelsemessige konsekvensene. Etter den søte kløe, kommer den sure svie, bemerker han.

Benestad tror mange vil få et problem etter fellesferien. Mange kvier seg for å fortelle partneren at de har vært utro. Samtidig frykter de at de er blitt smittet med kjønnsykdommer.

- Jeg har pasienter som kommer til meg og lurer på hvordan de skal forklare partneren at de ikke skal ha sex det neste halve året, forteller Benestad.

Gifte over 35 år går sjelden med seksuell beskyttelse når de er på fest.

- Og blir man overrasket av kåthet, er det ikke lett å gå ned i kiosken for å kjøpe kondomer, sier Esben Benestad.

Kollega-sex

Bente Træen er professor i psykologi, og forsker på nordmenns seksualvaner. Flere rapporter konkluderer med at vi oftest er utro med en kollega, en bekjent i nærmiljøet eller ute på byen. Træen skiller mellom mulighet og motivasjon til å være utro.

- Å ha muligheten kan være nok, men som regel må man i tillegg være motivert, sier hun.

Muligheten øker hvis man er mye borte fra familien, liker å gå på fest, gå på byen alene eller gå på firmafest. Motivasjon handler om at man vil ha sex med andre enn partneren. Slik kan utroskapet være en bevisst eller ubevisst måte å komme seg ut av et forhold.

- Troskap er en av pilarene i faste forhold. Utroskap slår beina under denne pilaren, og i mange tilfeller blir et brudd den eneste utveien, forteller Bente Træen.

Hun tror en av årsakene til at gifte ikke bruker kondom, er at det kan oppfattes som et tillitsbrudd etter lange samtaler og en hyggelig kveld.

- Man sier bare ikke at man skal gå hjem å knulle. Man prater, og følger et romatisk skript, som gir et uuttalt løfte om et videre forhold. Bruk av kondom kan gi signaler om noe kortsiktig, mener Træen.

Esben Benestad hevder at enkelte utroskap kan føre til et bedre forhold til den eksisterende partneren.

- For meg er utroskap en krise som fører med seg masse spenninger og mye vondt, men som mange også kan vokse på, mener han.

Sommeren er riktignok høytid for utroskap, men også den beste årstiden for å hygge seg med partneren.

- En av hovedårsakene til at partnere ikke har sex, er mangel på tid. Sommerferien er en fin tid for å konsolidere forholdet. På alle måter, understreker Benestad.

....................

Om undersøkelsen

1134 personer i hele landet har svart på spørsmål om sivilstatus, utroskap og bruk av prevensjon. Her er nøkkeltallene:

* 26 prosent av de gifte oppgir å ha vært utro en eller flere ganger. Tallet for samboere ligger på 13 prosent.

* Blant gifte bruker 36 prosent aldri kondom ved utroskap. Tilsvarende tall for samboere er 15 prosent.

* Faren for utroskap stiger med alderen. Blant de som er 55 år eller eldre, har 27 prosent hatt samleie med andre partnere. 11 prosent i aldersgruppen 25-34 år svarer det samme.

* Det er en større andel menn enn kvinner som har hatt samleie med andre partnere.

* Sannsynligheten for utroskap stiger jevnt etter 35 år.

De vanligste utroskapspartnerne er møter man på jobben: 36 prosent av de som er utro, er det med en kollega. En slik form for utroskap er vanligst blant menn (41 prosent), mens kvinner i større grad har samleie med venner og bekjente i lokalmiljøet (36 prosent). De som er gift er oftest utro med en kollega (40 prosent), mens samboere vanligvis er utro med noen de kjenner i lokalmiljøet (55 prosent).

-------------------------

Foto: Corbis
Kommenter artikkelen HER .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning