Gå deg glad!

Du kan gå av deg stress og bekymringer såvel som kilo!

Publisert Oppdatert
En vei til en mer stressfri tilværelse er en spasertur. Det virker kanskje latterlig enkelt, noe det også er.

Halvtime nok

En spasertur hjelper deg å mestre stresset og på sikt redusere det. Ved fysiske anstrengelser utskiller vi hormonet endorfin som gjør oss gladere. Samtidig kvitter kroppen seg med stresshormoner som adrenalin, og du føler dermed velvære.

Spaserturen er gratis og krever verken forkunnskaper eller noe spesielt utstyr, den er også pratevennlig dersom du vil ha selskap. Enklere kan det ikke bli!

Hvis det er tungt å komme i gang, begynn mykt med en halvtimes gange. Du behøver ikke gå i skogen, en gåtur i bygatene fungerer like godt.

Hvis stresset er såpass plagsomt at du strever med å roe deg ned om kvelden, er en spasertur før leggetid en god ide.

Forbrenning

I tillegg til at en gåtur redustrerer stress vil kroppen din merke forskjell på flere måter. En daglig gåtur motvirker hjerte- og karsykdommer, samt aldersdiabetes. I tillegg forbrenner du fett. Du kan regne med at du bruker omlag 50 kalorier per kilometer.

For å kvitte deg med et wienerbrød må du dermed tilbakelegge seks kilometer. En skritteller holder rede på hvor langt du har gått og hvor mange skritt du har tatt. Men ikke la den bli en stressfaktor! Skal du forbrenne fett, gjelder ikke sakte rusling foran utstillingsvinduene i gaten, du må gå så fort at du blir varm, men raskere tempo enn det er ikke nødvendig.

Det optimale gangtempoet skal gi deg en puls på 60-80 prosent av din makspuls. En pulsmåler holder orden på det, er du for treg eller rask, varsler den deg med et pip. Makspulsen for en 35-åring ligger på omlag 185. For hvert femte år skal du trekke fra fem slag, for hvert femte år nedover legger du til fem slag.

God tur!

Kilde: Karina Ericsson Wärn og Lotta Kühlhorn, "Hverdagsluksus", Pantagruel Forlag 2006

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning