Fremtidens avis

Hun er så lei av landets aviser at hun like godt laget sin egen. Fredag presenterte Anne Brun prosjektet for kronprins Haakon.

Publisert Oppdatert
Anne Brun har lenge irritert seg over de riksdekkende avisene. Hun bestemte seg for å ta saken i egne hender og dermed ble avisen SKOP til. Navnet spiller på uttrykket skup (scoop på engelsk). Resultatet er en stor del av mastergradoppgaven hennes i design ved Kunsthøgskolen i Bergen.

- Skiller seg ut

- Jeg savner aviser som tilpasser designet etter innholdet, og som går nye presentasjonsveier med mange typer skriftlige og visuelle særpreg. I prosjektet mitt ønsker jeg å skape et design som kan formidle avisens identitet, og som samtidig formidler avisens skiftende innhold over lengre tid, forklarer Anne Brun.

Hun har for lengst sett seg lei av aviser som aper etter konkurrentene og som fremmer mindre diskusjon og ulikheter. Nå er målet å få utviklet et bedre tabloidformat.

Spørsmålene studenten stiller i oppgaven er blant annet om dagens norske aviser preges av fete typer og store bilder, eller om de skriker for høyt og er for vanskelige og skille fra hverandre.

Hun savner det visuelle særpreget i de enkelte avisene og viser frem eksempler på ulike forsider. Hun mener at god form og typografi er essensielt for en avis og at presentasjonen skal være med på å sy sammen form og innhold til en helhet som skal gi kunnskap.

- Konseptet mitt handler om en avis som skiller seg ut fra de andre riksdekkende avisene. Den skal trigge leselyst og legge vekt på samfunn, kunst og kultur, og hjelpe leserne til å bli kritisk engasjerte. Den skal ikke rope til leserne men fremme en liberal, frisinnet holdning, sier Anne.

Det farlige er at design også kan kamuflere innholdet og saker kan bli ikledd nyhetens drakt for å forsvare sin plass i avisen.

- Jeg synes at de andre avisene ligner på hverandre, det er dumt når de har ulike målgrupper å nå ut til. Jeg valgte dette prosjektet fordi jeg irriterer meg over det designmessige og typografien i dagens riksdekkende aviser.

Interessert kronprins

Masterstudentene ved Kunsthøgskolen i Bergen åpnet sin siste utstilling på fredag forrige uke. Blant gjestene var kronprins Haakon som gikk rundt på alle de 11 utstillernes stands og fikk informasjon om hva prosjektene handlet om. Anne var en av elevene som fikk lov å holde en lengre presentasjon for kronprinsen.

- Kronprinsen var veldig flink å vise interesse. Han så meg i øynene og stilte meg spørsmål.

Han sa at det var veldig interessant, men det er sikkert slik han sier til alle, smiler Anne.

- Jeg hadde hjertebank og var veldig nervøs, forteller hun.

Designdagene Substans som foregår i Bergen frem til 6.mai, er en årlig begivenhet som har som mål å bringe designfaglige miljøer og næringslivet på Vestlandet sammen.

Substans er masterutstillingen til avgangsstudentene ved Avdeling for design ved KhiB. I tillegg til utstillingen består Substans av konferanser, seminar og bransjetreff der design står i fokus.

I følge arrangørene viser årets elleve utstillere prosjekter med stor tematisk bredde. Prosjektene tar for seg fraflytningsproblematikk i distriktene, ergonomisk og brukervennlig møbeldesign, informasjonsdesign for kollektivtransport, nye læreverk og identitetsdesign med mer.

Rektor Nina Malterud åpnet utstillingen med å fortelle at tverrfagelighet blant de 300 studentene gis høy prioritet på skolen.

- Kunsthøgskolen i Bergen er en av to norske høyskoler som tilbyr kunst- og designutvikling på høyeste nivå i Norge. Vi tenker helhetelig og utvikler funksjonelle løsninger. Elevene velger selv tema og vi har intensjoner om å utvikle kunnskapen om kultur og samfunn, forteller Malterud.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning