Fra rakkerunge til englebarn

Selv om det meste ligger i foreldrenes makt, er det ikke sikkert at det er din feil om at har en skikkelig rakkerunge i huset. Likevel hjelper det med gode råd når rønneren er sluppet løs!

Publisert Oppdatert
Sønnen eller datteren din hyler og skriver, hiver puter og stoler rundt, raser gjennom stuen og rører sammen et rent helvete under taket. Du har sikkert dine egne metoder du bruker, men av og til kan det hjelpe å prøve noe nytt.

Følg mønsteret

En del av å roe barnet ditt ned, handler om å lære seg mer hva som utløser raserianfallet hos barn og finne en løsning for å unngå dette i fremtiden.

For å finne ut hvordan man kan minimere raserianfall bør foreldre notere ned oppførselsmønsteret når barnet er på sitt beste og sitt verste. Hva skjer når hun eller han er sulten eller trøtt, overstimulert, kjeder seg eller er frustrerte? Etter det kan dere forsøke følgende råd:

Om mulig, forsøke å ha aktiviteter klar på den tiden når barnet ditt er glad og fornøyd, og unngå handleturer sammen på den tiden av dagen når barnet pleier å få raserianfall. Prøve å lytte til og observere barnet ditt, og forstå at raserianfall kan oppstå når barnet forsøker å kommunisere en følelse eller et behov og er frustrert over å ikke bli forstått.

Belønning

Gi belønning for god oppførsel og snakk om dine forventinger og hva som vil skje dersom barnet ditt slår om til dårlig oppførsel.

Om du gir belønning prøv å unngå mat eller gavebelønning. Istedenfor kan belønningen være ti minutter med kosetid i en favorittstol og kanskje en god bok som dere leser sammen.

Ikke fall for fristelsen ved å gi trøstegaver hele tiden, dette vil slå negativt tilbake senere.

Vær forberedt på å backe opp konsekvensene du setter for barnet ditt, selv om det betyr at dere drar fra en butikk uten at dere har fått kjøpe det dere skulle, eller legge barnet to timer før leggetid.

Foreldre trenger ikke ta det personlig når barnet eksploderer fra tid til annen. Forsøk å forholde dere rolige og la anfallet gå sin gang.

Det går over

Det beste med raserianfall er faktisk at de vil gå over. Unger fortsetter å utvikle og forbedre evnen til å kommunisere og gjøre behovene sine kjent for andre.

På dette tidspunktet vil raserianfallene bli færre, mildere og til slutt forsvinne. Barnet vil bevege seg til neste steg i oppveksten, så hold ut, det gir resultater!Kilde: health.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning